top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac DECEMBER 2020

Aktualizováno: 13. 1. 2021




Výber toho čo ma najviac zaujalo som si pre vás pripravila aj posledný mesiac v tomto roku. Nájdete tu množstvo knižných titulov, pretože knižný trh má neustále čo ponúknuť a vždy zaujme niečím novým, no mám pre vás i niečo zo sveta hier.


Verím, že si v tomto príspevku tiež nájdete niečo pre vás. Určite si pozrite i tie zverejnené v priebehu minulých mesiacov, kedy som vám taktiež prinášala takýto výber, a ktoré nájdete TU.


Nový rok bude bezpochyby tiež plný skvelých titulov a to nielen čo sa týka kníh, ale i tých z hudobného a herného sveta, preto si nenechajte ujsť aj príspevky, ktoré v pre vás pripravujem.


Do nového roka vám preto želám len to najlepšie, nech si prídete na svoje vo všetkom, čo máte radi a čo vás zaujíma. A nech vám moje príspevky prinesú mnoho inšpirácie.


 

ŠARLATÁNI (kniha) 📚 📖

Autor: Lydia Kang, Nate Pedersen

Vydavateľstvo Rak, 2020



Kniha Šarlatáni je pokusom o rekonštrukciu bizarných, čudných, niekedy až hrôzostrašných liečebných postupov lekárov, vedcov, liečiteľov, ale aj naozajstných šarlatánov a obchodníkov s ľudskou dôverčivosťou. Spoločne s


ilustráciami, fotografiami a dobovými obrázkami pútavo odhaľuje znepokojujúcu a dodnes existujúcu temnú stránku medicíny. Autori vťahujú čitateľa do sveta šarlatánstva s primeranou dávkou hrôzy, fascinácie aj čierneho humoru. Bonusom sú texty slovenských historičiek o praktikách šarlatánstva v našich dejinách, ktoré nijako nezaostávajú za svetovými.




 

V KORUNÁCH STROMOV (kniha) 📚 📖

Autor: Richard Powers

Premedia, 2020


V korunách stromov je dielo plné horlivého aktivizmu a protestu, v ktorom sa ale zároveň pred čitateľom neuveriteľným spôsobom objavuje príroda - a kniha je teda aj ódou na ňu. Dvanásty román Richarda Powersa sa pred nami od koreňov ku korune a potom späť odvíja ako sústredené kruhy navzájom poprepájaných príbehov. Tie siahajú od New Yorku v období pred vojnou Juhu proti Severu až po boje o drevo na severozápade Spojených štátov koncom 20. storočia a ďalej. Existuje totiž svet, ktorý sa odvíja paralelne s tým naším - tento svet je nesmierny, pomalý, navzájom poprepájaný, bohatý, neuveriteľne tvorivý a našimi očami takmer neviditeľný. Prichádza príbeh o niekoľkých ľuďoch, ktorí sa tento svet naučia vidieť, a ktorí sú vtiahnutí do prebiehajúcej katastrofy.


"Dômyselne vystavaný príbeh, ktorý sa vetví a týči ako stromy, čo sa nachádzajú v jeho jadre. Ich výnimočnosť a vzájomná prepojenosť pritom odráža ľudí, ktorí medzi nimi žijú," zhodnotila komisia, ktorá románu udelila Pulitzerovu cenu za beletriu.


 

SILA ZÁNIKU (kniha) 📚 📖

Autor: Branislav Kovár

Premedia, 2020


Súčasné krízy sú podobné tým minulým. Ľudstvo aj v minulosti bojovalo s problémami a ohrozovali ho kolapsy. Medzi ikonické príklady zánikov starých civilizácií patrí kolaps Západorímskej ríše. Kolaps zasiahol rovnako tragicky starých Egypťanov a Asýrčanov, bojovných obyvateľov Sparty či starých Mayov. Okrem veľkých civilizácií vplýval aj na menšie ľudské spoločenstvá, akými boli Vikingovia v Grónsku alebo obyvatelia Veľkonočného ostrova. Kolapsy neobišli ani populácie strednej Európy. Hľadanie príčin zániku keltskej spoločnosti či Veľkej Moravy je rovnako podstatné ako skúmanie pádov veľkých civilizácií.

Niektoré spoločnosti dokázali svoj zánik oddialiť. Faraóni Novej ríše v Egypte sa pripravovali na krízu, ľud harappskej kultúry v Indii zmenil svoje životné stratégie a obyvatelia Európy doslova vstali z popola, keď ich v stredoveku zasiahli ekonomické problémy, zmena klímy a čierna smrť.


Za kolapsom nikdy nestála len jedna príčina. Každý zánik je iný, ale aj tak majú mnoho podobných znakov. Poznanie dejín kolapsov môže byť nielen obohatením poznania, ale aj pomocou pri riešení súčasných a budúcich kríz našej spoločnosti.


 

PŘIRODĚ NA STOPĚ (kniha) 📚 📖

Autor: Peter Wohlleben

Kazda, 2020


Všade prebiehajú tisíce malých i veľkých dejov, ktoré sú často fascinujúce a krásne - ak si ich vôbec všimneme. V dobách minulých bolo životne dôležité je rozpoznať, dnes sa spoliehame na odborníkov a sledujeme predpoveď počasia.


Peter Wohlleben nás vo svojej knihe pozýva, aby sme sa sami stali odborníkmi, aby sme sa dôkladne obzerali okolo seba a dokázali rozkľúčovať znamenia, ktorá nám poskytujú vietor, mraky, rastliny a živočíchy. Zo sedmokrások sa tak môžu stať naši domáci "meteorológovia" a podľa nechtíka lekárskeho zase treba spoznáme, koľko je hodín. Autor vyvracia mýty a poskytuje vedecké vysvetlenie niektorých známych pranostík. Fakty pritom nepodáva nudne, všíma si ich užitočnosti na záhrade a využiteľnosti pri pobyte v prírode.




 

PTAČÍ SMYSL (kniha) 📚 📖

Autor: Tim Birkhead

Kazda, 2020





V tejto výnimočnej knihe čerpá Tim Birkhead - popredný svetový ornitológ, profesor na univerzite v Sheffielde a autor úspešných kníh ovenčených radom cien - zo svojich bohatých vedomostí, ktoré získal celoživotným štúdiom vtákov, a pútavo približuje, ako vtáky vnímajú svet.


Snažia sa odpovedať ako na tieto otázky, ako aj na mnoho ďalších a využíva pri tom popis jednotlivých zmyslov, ktoré vtákom slúžia na poznávanie okolia a ku vzájomnej komunikácii.





 

DĚTI LESA - DVA VLCI NA CESTĚ ZA SVOBODOU (kniha) 📚 📖

Autor: Giuseppe Festa

Kazda, 2020


Ulisse s Achille sú dvaja mladí vlci.


Opustené ich našli v lese, potom boli zverení do starostlivosti Elise a dobrovoľníkom v stanici Monte Adone - zariadenie v Apeninách u talianskej Bologni, v ktorom sa o nájdené zranené divoké zvieratá starajú. Vĺčatá by tak mala zostať v zajatí až do konca svojho života, pretože ak vlci vyrastajú v blízkosti človeka, neosvoja si jazyk a zákony svorky a bez ich znalosti by v prírode neprežili. Elisa s kolegami zo záchrannej stanice sa o to však chcú pokúsiť. Možno trochu naivne sa snaží vrátiť lesu jeho deti a umožniť tak vlkom žiť voľne vo svojom prirodzenom prostredí.

Ich odvážne úsilie vrátiť vlky na slobodu Giuseppe Festa sleduje krok za krokom. Pätnásť mesiacov s nimi strávi v takmer nedotknutých Apeninách, zdieľa ich nadšenie a hlboko prežíva sklamanie. Ulisseovo a Achillovou dobrodružstvo citlivo zachytáva až k nečakanému záveru.


Dokumentárny príbeh Děti lesa sa číta rovnako pútavo ako román. Giuseppe Festa detailne približuje správanie vlkov, divých a často mytizovaných zvierat, a ospevuje čaro prírody, ktorú však neopisuje nijako romanticky, dokáže ukázať aj jej drsnú tvár, a to bez mýtov a akýchkoľvek predsudkov. Autor zachytáva túžbu vlkov po slobode a čitateľa si vie získať svojou láskou, obavami a pochybnosťami rovnako ako veľkým porozumením a rešpektom, ktorý si tieto fascinujúce zvieratá zaslúžia.


 

MODRÝ ZÁZRAK (kniha) 📚 📖

Autor: Frauke Bragusheová

Kazda, 2020


"V tejto knihe by som sa s vami chcela podeliť o svoju fascináciu morom a vydať sa na púť životným priestorom, o ktorom toho vieme vlastne príliš málo, ale ktorému svojou každodennou činnosťou čoraz viac škodíme. Spoločne však môžeme napomôcť tomu, aby sa more zotavilo - a možno tak po sebe zanecháme svet obývateľný aj pre budúce generácie. Ponorte sa teda do fascinujúceho sveta morí a oceánov! " - Frauke Baguscheová


Pohľad do tajuplného sveta pod morskou hladinou


Pod vodou sa dejú úžasné veci: more v noci podivuhodne septembri a svetielkuje, tie najmenšie organizmy tvoriace planktón ovplyvňujú celý kolobeh života nielen pod hladinou a ryby nie sú vôbec nemé, naopak navzájom pekne nahlas komunikujú. Morská biologička Frauke Baguscheová rozpráva fascinujúci príbehy tých najmenších i najväčších tvorov na našej planéte, vysvetľuje, kde má pôvod ona charakteristická vôňa, ktorá nás sprevádza pri prechádzkach po pláži, a prečo na nás more tak silno pôsobí a ovplyvňuje nás i celú Zem.


Hoci oceány pokrývajú dve tretiny našej planéty a tvorí tak najväčšiu ekosystém na Zemi, o tom, čo sa v nich deje, toho zatiaľ vieme len prekvapivo málo. Nedlžíte im za nič menšieho než za vlastný život, pretože kyslík pre každý náš druhý nádych pochádza z morských mikrorias - a je jedno, či dýchate vzduch v Brne alebo Prahe. More, jeho teplé a studené prúdy, riasy podieľajúce sa na formovaní mrakov a morský cyklus odparovanie zásadne ovplyvňujú tiež podnebie u nás. Získavame z neho takisto jedlo, poskytuje nám ochranu a ponúka pracovné miesta i atraktívne lokality, kde môžeme stráviť dovolenku. Šumenie vĺn, morský vánok a samom rozľahlosť, to všetko nás upokojuje i inšpiruje. Ale až keď sa do morských hlbín ponoríme, zažijeme na vlastnej koži svoj "modrý zázrak", pretože pod morskou hladinou to prekypuje životom. Ten farebný, neustále sa premieňajúci svet vás úplne očarí.


 

LES NEMLČÍ (kniha) 📚 📖

Autor: Madlen Ziegeová

Kazda, 2020



Vedeli ste, že huby dokážu klásť pasce? Alebo že ryby klamú?


Nielen my ľudia máme sklony k preháňaniu a nepravdám. Zvieratá sú oveľa nápaditejšie, ak ide napríklad o to, ako získať partnera či partnerku.


Etologička Madlen Ziegeová nás pozýva do fascinujúceho sveta, v ktorom stretneme chameleonské rastliny, pavúky mávajúce lasom, ryby praktizujúci rybolov, vtáky, čo tancujú, a králiky, ktorí stavajú navoňané ploty. Ukazuje nám pritom, že reč prírody nám môže pomáhať v každodennom živote - či už ako inšpirácia, ako flirtovať, či ako návod, ako urovnať spory so susedmi.




 

PROPLETENÝ ŽIVOT (kniha) 📚 📖

Autor: Merlin Sheldrake

Kazda, 2020


Kniha Propletený život vás vezme do opomínaného a zázračného sveta húb a ukáže vám, že predstavujú kľúč k porozumeniu nielen planéte, na ktorej žijeme, ale aj životu samotnému. Vydajte sa na púť, ktorá vás zmení na nepoznanie.


Čím viac toho o hubách vieme, tým menej toho bez nich dáva zmysel.


Neradí sa ani k rastlinám, ani k živočíchom. Prerastajú pôdou, poletujú vo vzduchu a žijú aj v našom tele. Vzrastom siahajú od mikroskopických tvorov po najväčšie známe organizmy na svete. Stáli pri zrode života na súši, dokážu prežiť v otvorenom kozme a vyžívajú si v rádioaktívnom žiarení. A vlastne na nich z väčšej či menšej miery závisí všetok život na Zemi.


Sú to organizmy, ktoré nás neprestávajú prekvapovať. Síce nemajú mozog, ale sa šokujúce presnosťou zvládnu riešiť problémy aj ovplyvňovať správanie živočíchov. Prostredníctvom chleba, alkoholu i život zachraňujúcich liekov sa nezmazateľne podpísali na podobe ľudskej kultúry a nedávne výskumy potvrdili, že ich psychoaktívne vlastnosti uľavujú od radu duševných ťažkostí. Na ich schopnosti rozkladať plasty, výbušniny, pesticídy aj surovú ropu stavajú najnovšie prelomové technológie a objav, že pod povrchom prepájajú rastliny do podzemných sietí lesného internetu, prevracia naše chápanie ekosystémov. Napriek tomu viac ako deväťdesiat percent druhov húb doteraz nebolo zdokumentovaných.


 

OCEÁNSKE DOBRODRUŽSTVO - PRÍBEHY VEĽKÝCH PLAVIEB (kniha) 📚 📖

Autor: Jaroslav Coplák

Perfekt, 2020


Čo sa skrýva za vzdialeným obzorom morí a oceánov? Aby to ľudia zistili, zdokonaľovali svoje sprvu veľmi jednoduché lode aj svoje moreplavecké umenie, učili sa spoznávať a rešpektovať prírodné zákony. Vďaka tomu mohli objavovať ostrovy i nové kontinenty a aj keď tisíce z nich zaplatili za svoju opovážlivosť životmi, ich nasledovníci sa odradiť nedali. Nekonečný neznámy svet sa zmenšoval, moria už brázdili tisíce obchodných a osobných lodí. Odvážlivci sa začali vydávať na moria, aby si preverili svoje schopnosti, silu svojho ducha a spoznali svet z rozkolísanej paluby. Kto skôr, kto rýchlejšie a na čoraz bizarnejších lodiach, plavby v teple trópov či do polárnych končín, do všetkých kútov zemegule, často do nenávratna – ich súťaživosť nemá konca-kraja. Jachtárske legendy, ale i menej známi nasledovníci, samotári, tuláci morí a mnohí ďalší, tí všetci písali príbehy veľkých plavieb.


 

PIRÁTI SVETOVÝCH MORÍ (kniha) 📚 📖

Autor: Marek Perzyński

Perfekt, 2018


Ľudia a ľudské osudy tvoria našu históriu a nezameniteľným spôsobom píšu aj túto knihu plnú úspechov, moci a bohatstva, ale aj otroctva, smrti a tragédií. Zachytáva fascinujúce príbehy vychýrených, ale aj menej známych pirátov, korzárov, kaperov, berberov, vitaliánov, bukanierov a ostatných morských lúpežníkov.


Odkedy sa ľudské pokolenie vydalo na plavbu, odvtedy námorníkom konkurujú aj piráti.


Vzácne tovary prevážané loďami z jedného konca sveta na druhý sú príliš lákavé nato, aby zostali nedotknuté. Faktografická kniha je určená čitateľom, ktorých zaujíma more, lode, obchod, politické premeny a postupné osídľovanie sveta od egyptských čias cez vznik Spojených štátov amerických až po súčasnosť. Autor fascinujúcim spôsobom prevedie čitateľa históriou a odkryje zaujímavé súvislosti, ktorými piráti ovplyvnili chod svetových dejín. Už Gréci i Rimania museli mať na pamäti, že na ich poklady majú zálusk morskí lúpežníci. Tenká hranica medzi námorníkmi a pirátmi odhalí, čo robilo Vikingov neporaziteľnými, ako Kolumbov objav obrátil svet hore-nohami, prečo nebola Karibská oblasť vždy dovolenkovým rajom, čo spôsobila izolovanosť Číny, a aké zmeny nastali po vybudovaní Suezského a Panamského prieplavu či prečo sú africkí a ázijskí piráti postrachom lodí v súčasnosti.


 

TŘI KAMENY JSOU ZEĎ (kniha) 📚 📖

Autor: Eric H. Cline

Vešehrad, 2020





Úvod do archeológie z pera historika starovekých dejín a archeológa prof. Erika Clinea ponúka čitateľovi vedľa známych príbehov, ako napríklad Schliemanove odkrývanie Troje či objavenie Tutanchamonovej hrobky v Egypte, prehľad zásadných archeologických objavov posledných desaťročí, od objavenia pozostatkov predchodcov človeka v Afrike z doby pred viac ako tromi miliónmi rokov po objav bojovníkov terakotovej armády či ľadového muža Ötziho v Alpách a mnoho ďalších.




 

ĽUDSKOSŤ (kniha) 📚 📖

Autor: Rutger Bregman

N Press, s.r.o., 2020


V čom sa mýlia apokalyptické filmy, keď zobrazujú prírodné pohromy alebo vojnu?

Ako sa v skutočnosti správajú ľudia pri bombardovaní?

Čo naozaj zažili deti, ktoré stroskotali na pustom ostrove, a prečo to bolo také odlišné od knižného príbehu Pán múch?

Ako došlo k zásadným pozitívnym prerodom spoločností, napríklad k ukončeniu apartheidu?


Ak existuje presvedčenie, ktoré spája ľavičiarov a pravičiarov, psychológov a filozofov či starovekých a moderných mysliteľov, tak je to tichý predpoklad, že ľudia sú zlí. Je to presvedčenie, ktoré inšpiruje novinové titulky a usmerňuje zákony, ktoré utvárajú naše životy. Toto presvedčenie je hlboko zakorenené v západnom myslení od Machiavelliho po Hobbesa, od Freuda po Pinkera. Ľudia sú vraj vo svojej prirodzenosti sebeckí a poháňa ich v prvom rade vlastný záujem.


Medzinárodný bestseller Rutgera Bregmana Ľudskosť: Optimistická história človeka ponúka nový pohľad na uplynulých 200 000 rokov ľudských dejín a snaží sa dokázať, že sme od prírody prívetiví, že sme zameraní viac na spoluprácu ako na konkurenciu a že sme náchylní si navzájom skôr dôverovať než neveriť.


 

HOUSE OF ASHES (hra) 🎮

Séria: The Dark Pictures Anthology

Žáner: Hororová adventúra


Na konci irackej vojny odhalili špeciálne sily, ktoré lovia zbrane hromadného ničenia, niečo oveľa smrteľnejšie - zakopaný sumerský chrám obsahujúci hniezdo dávnych a nadpozemských tvorov. Aby prežili noc tam dole, musia vytvoriť bratstvo so svojimi nepriateľmi z vyššieho sveta.


Každá nová hra je ovplyvnená skutočnými svetovými udalosťami alebo legendou, a ponúka úplne nový príbeh, prostredie a obsadenie postáv. Každá zo série hier The Dark Pictures Anthology prinesie nový filmový horor, ktorý si môže zahrať jeden alebo viacero hračov, vrátane zdieľaného príbehu, hrateľného s priateľom online a režimu Movie Night, kde môže až 5 hráčov hrať spolu offline.




 

Pre lepšie zobrazenie príspevku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková



253 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page