top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac OKTÓBER 2020




Prešiel ďalší mesiac a s nim je tu opäť výber toho, čo si najviac získalo moju pozornosť a čomu sa plánujem v budúcnosti na blogu podrobnejšie venovať.


Nájdete tu najmä knihy, pretože tých je naozaj dosť, ale aj nejaké hry, ktoré ma rovnako upútali. Snáď si v tomto príspevku sami nájdete niečo, čo vás zaujme tak isto ako mňa. :)


O tom, čo ma zaujalo sa dozviete aj v sekcií Aktuality, ktorá je pravidelne doplňovaná a aktualizovaná, a predošlých príspevkoch. :)


 

MILÝ EDWARD (kniha) 📚 📖

Autor: Ann Napolitano

Tatran, 2020

- Čo znamená nielen prežiť, ale skutočne žiť?


Jedného letného rána nastúpi dvanásťročný Edward Adler s milovaným starším bratom, rodičmi a ďalšími 183 cestujúcimi do lietadla smerujúceho z Newarku do Los Angeles. Medzi pasažiermi je zázračný chlapec z Wall Street, mladá žena, ktorá sa snaží vyrovnať s nečakaným tehotenstvom, zranený veterán vracajúci sa z Afganistanu, podnikateľský magnát a slobodomyseľná žena utekajúca od panovačného manžela. Lietadlo však na polceste havaruje a katastrofu prežije iba Edward. Edwardov príbeh priťahuje pozornosť celej krajiny, no on sám si musí hľadať miesto vo svete bez vlastnej rodiny. Stále cíti, že kus z neho ostal tam hore, navždy spojený s lietadlom, svojimi najbližšími a ostatnými cestujúcimi. Nečakaný objav mu pomôže nájsť odpovede na niektoré z najdôležitejších existenčných otázok: Keď všetko stratíte, ako nájdete silu ísť ďalej? Ako sa naučíte opäť cítiť bezpečne? A kde máte hľadať zmysel života?


Edwardov príbeh je omnoho viac než len rozprávanie o dospievaní poznačenom tragédiou, stratou najbližších osôb a všetkých životných istôt – je to viacdimenzionálna galéria nezabudnuteľných postáv a ich osudov. Skvele vykresľuje proces hojenia zlomeného srdca, ktoré sa obklopené láskou množstva empatických ľudí nanovo učí milovať.


 

TY KRÁSNA, TEMNÁ VANESSA (kniha) 📚 📖

Autor: Kate Elizabeth Russell

Lindeni, 2020


2000. Pätnásťročná Vanessa Wyeová, bystrá a na svoj vek vyspelá študentka, sa zapletie s Jacobom Straneom, skvelým, no deviantným štyridsaťdvaročným učiteľom anglickej literatúry. Neskúsená tínedžerka sa zamiluje a hlboko v sebe potláča odpor a pochybnosti, ktoré sa jej z času na čas zmocňujú.


2017. Stúpajúca vlna obvinení zo znásilnenia vynáša na povrch utajené zločiny. Stranea obvinia zo sexuálneho obťažovania bývalej študentky, ktorá osloví Vanessu, aby proti nemu svedčila aj ona. Mladá žena sa náhle ocitá pred ťažkou voľbou. Má všetko zamlčať a držať sa starého presvedčenia, že sa do vzťahu zapojila dobrovoľne, alebo sa opäť ponoriť do svojej minulosti a všetko prehodnotiť? Ako však môže zavrhnúť svoju prvú lásku, ktorá ju do hĺbky ovplyvnila a tvorila podstatnú súčasť jej života? Je možné, že muž, ktorého milovala a ktorý tvrdil, že zbožňuje len ju, je v skutočnosti vypočítavý netvor?


 

STRATENÁ DUŠA (kniha) 📚 📖

Autor: Olga Tokarczuk

Artforum, 2020

- Nobelova cena za literatúru



Bol raz jeden človek, ktorý veľa pracoval, žil veľmi rýchlo a svoju dušu nechal niekde ďaleko za sebou. Spal, jedol, pracoval, šoféroval auto a dokonca hral tenis... Niekedy mal však dojem, že svet okolo neho je príliš plochý, akoby sa pohyboval po hladkom hárku poznámkového bloku, hárku štvorčekového papiera.


Prvá kniha nobelistky Olgy Tokarczukovej, ktorá prehovára k čitateľovi nielen slovami, ale aj obrázkami. Ilustrátorka Joanna Concejo k jej textu vytvorila paralelný príbeh ukrytý v obrazoch. Hlboko dojemná kniha o čakaní, trpezlivosti a všímavosti. Výnimočne krásny knižný zážitok.



 

21 LEKCIÍ PRE 21. STOROČIE (kniha) 📚 📖

Autor: Yuval Noah Harari

Aktuell, 2020


Kniha Sapiens skúmala minulosť.

Kniha Homo Deus skúmala budúcnosť.

Kniha 21 lekcií pre 21. storočie skúma súčasnosť.


Ako sa môžeme ochrániť pred jadrovou vojnou, ekologickými katastrofami a technologickými narušeniami?

Čo môžeme urobiť s epidémiou falošných správ alebo s hrozbou terorizmu?

Čo by sme mali učiť svoje deti?


Yuval Noah Harari nás opäť pozýva na napínavú cestu tými najnaliehavejšími otázkami súčasnej doby. Zlatou niťou, ktorá sa vinie jeho novou vzrušujúcou knihou, je výzva, aby sme venovali kolektívnu aj individuálnu pozornosť neustálej a dezorientujúcej zmene.


Sme ešte schopní rozumieť svetu, ktorý sme si sami vytvorili?

21 lekcií pre 21. storočie skúma, čo znamená byť človekom v ére zmätku.


 

MÝTY (kniha) 📚 📖

Autor: Stephen Fry

Tatran, 2020





Verne prerozprávané antické báje a povesti v podaní Stephena Frya navyše hýria vtipom a zmyslom pre iróniu. Autor s láskavým pochopením pre ľudské a božské slabosti priamo pred našim zrakom oživuje bájne postavy z gréckej mytológie.


Začína od samotného počiatku sveta Chaosom a pokračuje Gaiou, Uránom a Krónom až po najvyšší Olymp k Diovi, Aténe, Artemide a celej božskej pospolitosti.





 

MEMOÁRE V LISTOCH (kniha) 📚 📖

Autor: Emma Reyes

Inaque, 2020


Emma Reyes v sérii listov rozpráva o svojom detstve v Kolumbii na začiatku 20. storočia. Memoáre písala počas tridsiatich rokov a sú opisom neskutočného odhodlania a predstavivosti dievčaťa, ktoré vyrástlo v absolútnej chudobe.


Emma Reyes bola nemanželské dieťa, žila v izbe bez okien, vody a záchoda v Bogote, kde so sestrou prežili len vďaka svojej vynaliezavosti. Keď ich matka opustila, zostali v katolíckom kláštore so stopäťdesiatimi sirotami, kde umývali podlahu a riady, žehlili a prali, šili odevy, vyšívali ozdoby pre mníšky – a báli sa diabla. Negramotná Emma utiekla, keď mala devätnásť rokov, a nakoniec sa stala maliarkou, priateľkou Fridy Kahlo, Diega Riveru a európskych umelcov a intelektuálov. Portrét jej detstva vyskladaný z jej rozprávania je dôkazom spisovateľského talentu, ktorý zostal skrytý po celý Reyesovej život.


 

NAJZNÁMEJŠIE IZBOVÉ RASTLINY (kniha) 📚 📖

Autor: Malgorzata Augustyn 

Bookmedia, 2020



Ozdobte si svoj domov izbovými kvetinami z celého sveta. Ak nemáte moc času a v častosti zalievania nevynikáte, obstarajte si sukulent. Pokiaľ sa chcete cítiť ako v džungli, doprajte si krásne orchidey alebo pôsobivé palmy.


Chcete svojmu životu pridať trochu farby? Skúste jednu z kvitnúcich rastlín, alebo okrasných tráv. Pri pestovaní vyše 80 najobľúbenejších druhov izbových rastlín vám poradí táto knižka, v ktorej nájdete popis jednotlivých rastlín, optimálne umiestnenie, častosť zalievania, teplotu a mnoho ďalšieho pre to, aby bolo vaše pestovanie čo najúspešnejšie.




 

POSLEDNÝ PUSTOVNÍK (kniha) 📚 📖

Autor: Michael Finkel

Absynt, 2020

- Napínavý skutočný príbeh amerického pustovníka, ktorý prežil v lese osamote dlhých dvadsaťsedem rokov.


„Sám nevedel, kam ide. Nič neplánoval. Len vošiel do lesa a zmizol.“ Tak sa začína príbeh Chistophera Knighta, ktorý krátko po svojich dvadsiatych narodeninách zaparkoval svoje auto hlboko v lese a na štvrť storočia sa stratil z civilizácie. Čo ho k tomu viedlo? Prečo sa chcel stať „nikým“? A ako ho dlhé roky prežité v lese zmenili?

Možno by sme sa však nemali pýtať, prečo niekto pred spoločnosťou uteká. Možno by sme si mali klásť otázku, prečo v nej chce niekto vôbec zotrvať. Knightovi v lese spoločnosť ľudí nechýbala. Čítal knihy, počúval rádio a žil z toho, čo sa mu podarilo nakradnúť v neďalekých víkendových chatách. Stala sa z neho legenda. Zlodej-pustovník, ktorý sa špecializuje na trvanlivé potraviny, plynové bomby, baterky, no nepohrdne ani sladkosťami či výstrednými likérmi. Jedni ho chceli dolapiť, iní obdivovali jeho drzosť i životaschopnosť a snažili sa mu pomôcť. Až kým ho jedného dňa skutočne nechytili a neobvinili z viac ako tisícky krádeží.


Americký spisovateľ Michael Finkel vo svojej dokumentárnej knihe Posledný pustovník rekonštruuje fascinujúce roky, ktoré Christopher Knight prežil v lesnej divočine. Vybudoval si tam vlastný svet, v ktorom si vystačil sám so sebou. Jeho pustovnícky príbeh je hlbokou úvahou nielen o samote, ale aj návrate do spoločnosti, do sveta, ktorému za tie dlhé roky takmer celkom prestal rozumieť. Dokáže svet porozumieť jemu?


 

DÉMONOLOGOVÉ (kniha) 📚 📖

Autor: Gerald Brittle

XYZ, 2020



Najstrašidelnejšia kniha všetkých čias.


Zabudnite na lacnú duchárčinu, čaká vás úplne seriózna výprava do hrôzyplných domov, k posteliam posadnutých ľudí a do priestorov, kam by ste sa báli ísť aj za denného svetla.

Nehovorte, že neveríte na duchov, netvrďte, že sa ich nebojíte - po prečítaní tejto knihy, založené na autentických svedectvách a skúsenostiach skutočných lovcov duchov, manželov Warrenových, vám totiž nezostane než vziať duchmi na milosť.

Len sa modlite, aby aj oni vzali na milosť vás...




 

SPOKOJENÉ KAKTUSY (kniha) 📚 📖

Autor: John Pilbeam 

Esence, 2019


Praktická a moderne upravená príručka obsahuje informácie o viac ako stovke kaktusov a sukulentov a nájdete v nej všetko, čo potrebujete vedieť, aby rastliny boli zdravé, dobre rástli a bohato kvitli. Kaktusy sú špecifické organizmy, ktoré okúzľujú svojou originalitou a krásou. Vďaka schopnosti zadržiavať vodu v listoch, stonkách aj v koreňoch dokážu prežiť nielen na horúcich a suchých stanovištiach s obmedzenými zrážkami, ale aj na skalnatých výbežkoch alebo ako epifyty rastúce z povrchu iných rastlín. Napriek všeobecnému presvedčeniu však nie pre všetky je vhodné umiestnenie na plnom slnku, niektoré vyžadujú nepriame svetlo, inak sa spália. Za správnu starostlivosť sa vám však odmenia rozprávkovými kvetmi alebo zaujímavým sfarbením. John Pilbeam kaktusy a sukulenty pestuje, študuje, hľadá v prírode a píše o nich už viac ako pol storočia. Publikoval vyše dvadsať kníh a mnoho článkov v špecializovaných časopisoch.


 

AMNESIA - REBIRTH (hra) 🎮

Vývojár: Frictional Games

Rok uvedenia na trh: 2020

Žáner: Hororová adventúra


Nemôžete vyraziť dych. Bytosť je vzdialená len pár centimetrov. Jeho jediný účel - živiť sa vašou hrôzou. A tak sa krčíte v tme a snažíte sa zastaviť stúpajúci strach a snažíte sa umlčať to, čo vo vás leží.


"Poznám ťa. Viem, čoho si schopný. “


V hre Amnesia: Rebirth ste Tasi Trianon, ktorá sa prebúdza hlboko v púšti Alžírska. Dni plynú. Kde si to bola? Čo tu robí? Kde sú ostatní? Vystopujte svoju cestu a spojte fragmenty svojej rozbitej minulosti; je to tvoja jediná šanca prežiť nemilosrdnú hrôzu, ktorá hrozí, že ťa zožerie.


"Nenechaj sa nahnevať, nenechaj sa vydesiť."


Čas je proti vám. Vstúpte do Tasiných topánok a sprevádzajte ju jej osobným terorom a bolesťou. Aj keď sa snažíte predierať sa pustou krajinou, musíte bojovať aj so svojimi vlastnými nádejami, obavami a trpkými výčitkami. A stále musíte krok za krokom pokračovať s vedomím, že ak zlyháte, stratíte všetko.


- Hororové zážitky z rozprávania z pohľadu prvej osoby.

- Preskúmajte prostredie a odhaľte ich históriu.

- Prekonajte hádanky, ktoré vám stoja v ceste.

- Opatrne spravujte svoje obmedzené zdroje, fyzické aj psychické.

- Stretnite sa s príšernými stvoreniami a využite svoj rozum a porozumenie sveta na útek pred nimi.




 

LUST FOR DARKNESS (hra) 🎮

Vývojári: Movie Games Lunarium, Movie Games, SimFabric S.A., Lunar Cult Studios

Rok uvedenia na trh: PC 2018, PS4 2020

Žáner: Adventúra


Jonathan Moon dostane list od svojej manželky, ktorá sa pred rokom stratila. Po informáciách zo správy smeruje do odľahlého sídla, kde sa koná okultný tajuplný obrad.

Brány do iného sveta - zvrátenej zeme Lusst’ghaa sú otvorené.


DVA SVETY

Pohybujte sa vo viktoriánskom sídle aj v Lusst’ghaa - mimozemskej dimenzii naplnenej mimozemskými tvormi. Lusst’ghaa bola kedysi podobná našej Zemi, až kým sa miestne bytosti nerozhodli podstúpiť úplnú degeneráciu podľa vlastného želania. Experimentmi transformovali svoje telá tak, aby nikdy neprestali prežívať telesné radosti. Od tejto metamorfózy uplynuli stovky rokov a Lusst’ghaa je teraz krajina zarastená mimozemskou vegetáciou a plná obludností zvíjajúcich sa v nikdy nekončiacej extáze.



 

THROUGH THE WOODS (hra) 🎮

Vývojár: Antagonist

Rok uvedenia na trh: 2016

Žáner: Hororová adventúra

Through the Woods je severské hororové dobrodružstvo z pohľadu tretej osoby odohrávajúce sa v lese na západnom pobreží Nórska, ktoré rozpráva príbeh matky a jej nezvestného syna. Vďaka reaktívnemu rozprávaniu hráč prežíva matkino rozprávanie o udalostiach okolo zmiznutia jej syna. Hráči idú po ceste vydesenej ženy, ktorá sa prinútila vstúpiť na toto hrozné miesto iba za účelom nájdenia svojho syna, v prostredí silne ovplyvnenom severskou mytológiou a nórskymi ľudovými rozprávkami.


V hre Through the Woods zachytili antagonisti pocit lesa, keď ho videli ako deti, so všetkým strachom a tajomstvom, ktoré pramení z putovania samotným lesom. To je spojené s výkonným príbehom a vysoko kvalitným zvukovým dizajnom, ktorý sa v temnote lesa stáva hlavným mechanikom. Through the Woods je hlboký zážitok, ktorý priamo prináša pocity osamelosti a straty na hrôzostrašnom mieste.


- Preskúmajte úžasné prostredie a zažite príbehy inšpirované severskou mytológiou, nórskym umením a prírodou

- Odhaľte temné príbehy minulosti a súčasnosti prostredníctvom reaktívneho rozprávania

- Kreatívne využitie svetla a tmy vytvára klamlivé prostredie

- Desivá cesta sprevádzaná krásnym a pochmúrnym zvukovým dizajnom




 

SYBERIA: THE WORLD BEFORE (hra) 🎮

Vyvojár: Koalabs, Microids

Rok uvedenia na trh: začiatok roka 2021

Žáner: Adventúra


Vaghen, 1937: Dana Roze je 17-ročné dievča, ktoré začína vynikajúcu kariéru ako klaviristka. Tiene sa však nad jej budúcnosťou začnú objavovať, keď nad Európou, na úsvite druhej svetovej vojny, visí fašistická hrozba Hnedého tieňa.


Taiga, 2004: Kate Walker prežije, ako najlepšie vie, v soľnej bani, kde bola uväznená, keď ju tragická udalosť privedie k novému dobrodružstvu pri hľadaní jej identity.


- Vydajte sa na dobrodružstvo naprieč kontinentmi a časom. Hrajte ako Kate Walker aj Dana Roze, keď sa dostanete na dno záhad, ktoré zostali príliš dlho pochované.

- Preskúmajte fantastický a poetický svet Benoîta Sokala s úchvatnými scenériami a ikonickými postavami.

- Vyriešte zložité hádanky a hádanky v súlade s tradíciou ságy.



 

Pre lepšie zobrazenie článku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková




316 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page