top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac NOVEMBER 2020

Aktualizováno: 10. 12. 2020




Opäť som si pre vás pripravila výber toho, čo tento mesiac najviac zaujalo moju pozornosť. V tomto príspevku vám prinášam množstvo zaujímavých titulov, najmä z knižného sveta.


Možno aj vy sami si medzi nimi nájdete niečo, čo vás upúta rovnako ako mňa. 🙂


Ak chcete vedieť, čo si získalo moju pozornosť aj predošle mesiace, počas ktorých som vám tiež prinášala takýto výber, pozrite si tiež ostatné príspevky v sekcii Odporúčania - kolekcie.


 

HISTÓRIA EURÓPY V MALÝCH SÚSTACH (kniha) 📚 📖

Autor: Jacob F. Field

Eastone Books, 2020



História Európy v malých sústach prináša príbeh Európy od jej starovekých základov až po 21. storočie a to všetko v stručných kapitolkách, vhodných pre všetkých, ktorí chcú mať prehľad o histórii starého kontinentu, ale nemajú na to príliš veľa času. Opisuje hlavné udalosti, osobnosti, idey a nešťastia, ktoré v priebehu storočí formovali Európu.


V knihe nájdete aj krátke životopisy prominentných osobností, ktoré európsku históriu ovplyvnili najvýznamnejšie. Obsahuje tiež množstvo úžasných faktov, detailov a niekoľko vybraných máp, ktoré čitateľovi umožnia lepšie pochopiť minulosť Európy.



 

PROSTOR MEDZI GEOMETRIÍ A MALIŘSTVÍM (kniha) 📚 📖

Autor: Ladislav Kvasz

Slovart, 2020


Ako dosahovali renesančný maliari efektu hĺbky priestoru? Ako navodzuje El Greco pocit prítomnosti postáv v priestore pred obrazom? Dokáže kubizmus vyslobodiť objekty zo zajatia priestoru?


Kniha matematika a filozofa Ladislava Kvasze nielen odpovedá na tieto otázky, ale prináša zrozumiteľný a dostatočne vyčerpávajúci výklad kľúčových epizód vo vývoji modernej geometrie.

Abstraktné a často ťažko pochopiteľné matematické myšlienky totiž nachádzame v maliarstve vyjadrené v konkrétnej, názorné a intuitívne uchopiteľné podobe. Historikom a milovníkom výtvarného umenia z radov širšej verejnosti kniha poskytuje nový uhol pohľadu na to, čo už poznajú. Matematikom zasa prepojenie dejín geometrie s dejinami maliarstva dáva možnosť obohatiť výklad tejto disciplíny o nové súvislosti. Výklad geometrických trikov, použitých pri tvorbe jednotlivých obrazov, ktorých reprodukcie kniha prináša, ponúka praktickú využiteľnosť pre interpretáciu ďalších výtvarných diel.


 

24 HODÍN V STAROVEKÝCH ATÉNACH (kniha) 📚 📖

Autor: Matyszak Philip

Eastone Books, 2020


Strávte 24 hodín so starovekými Aténčanmi. Vnímajte ich pohľadom mesto, keď balansuje na pokraji osudnej vojny, ktorá ukončí zlatý vek Atén. Zatiaľ však pretrváva krehký mier. Celý antický svet sa krčí strachom pred politickou a vojenskou mocou tohto mestského štátu, posúvajúceho hranice spoločenských, literárnych a filozofických inovácií v ére s vysokým počtom géniov. Počas dvadsiatich štyroch hodín sa zoznámime s dvadsiatimi štyrmi Aténčanmi z celej spoločenskej škály – napríklad s otrokyňou, vládnym úradníkom, maliarom váz, námorným veliteľom, ženou v domácnosti a hoplitom.

Strávime hodinu v ich spoločnosti a pri pohľade na ich život zistíme, ako vyzerali skutočné staroveké Atény.

Každá kapitola opisuje hodinu života v tomto meste a zameriava sa na jednu z týchto osôb.


 

PLANÉTY (kniha) 📚 📖

Autor: Andrew Cohen, Brian Cox

Tatran, 2020


Andrew Cohen a profesor Brian Cox vezmú čitateľa na cestu za poznaním, počnúc ohnivým srdcom našej slnečnej sústavy až po jej vzdialené záhadné končiny. Spomenú najnovšie objavy, ktoré rozšírili naše vedomosti o planétach a ich mesiacoch, a to všetko dopĺňajú ohromujúce fotografické zábery NASA. Merkúr – obeť, ktorej čoraz intenzívnejšia slnečná energia vzala život, Venuša – kedysi sa o nej predpokladalo, že je obývateľná a úrodná, dnes vieme, že je uväznená v žeravej toxickej atmosfére, Mars – červená planéta odsúdená na stratu vlastnej atmosféry, Jupiter – dvakrát väčší ako ostatné planéty, ale nepodstatný, Saturn – ohromujúca nebeská krása, klenot našej slnečnej sústavy, Urán – prvý ľadový obor, Neptún – tmavý, studený, bičovaný vetrami vanúcimi nadzvukovou rýchlosťou, Pluto – trpasličia planéta, skôr zmrznutá skala.


 

VATIKÁNSKA PRINCEZNÁ (kniha) 📚 📖

Autor: G.W. Gortner

Slovart, 2020




Keď sa Španiel Rodrigo Borgia stane pápežom Alexandrom VI. , v Ríme sa začína nová epocha. Z otcovho povýšenia majú najväčší prospech pápežove nemanželské deti - synovia Cesare a Juan, ale aj krásna dcéra Lucrezia, keďže získavajú významné postavenie na pápežskom dvore. Rím je však zvodné a nebezpečné miesto, talianske vládnuce dynastie sa snažia držať svojich nepriateľov na uzde a stále menia spojenectvá. Hrozba francúzskej invázie prinúti pápeža vydať Lucreziu za svojho vplyvného nepriateľa. Keď Lucrezia odhalí strašnú pravdu, pustí sa do nebezpečnej hry.





 

ATLAS MIZNÚCICH MIEST (kniha) 📚 📖

Autor: Travis Elborough

Ikar, 2020


Atlas miznúcich miest je vzrušujúcou expedíciou, ktorá odhaľuje stratené, zabudnuté a ohrozené miesta nášho sveta.


Mapy nám predstavujú svet taký, aký je teraz aj aký bol v minulosti. Čo však miesta, ktoré už nemožno zmapovať? Mestá zaviate prachom, pochované pod dnešnou výstavbou? Rieky a moria, ktoré menia tvar aj okolitú krajinu? Alebo dokonca miesta, ktoré úplne zmizli a nezanechali po sebe nijakú stopu?


Travis Elborough vás vezme na cestu po všetkých kútoch sveta, aby ste spolu s ním hľadali, čo sa stratilo, zmizlo či zaniklo. Objavíte starobylé sídla moci a dávno zabudnuté civilizácie v mayskom Palenque, ponoríte sa do záhady zmiznutého japonského ostrovčeka a odhalíte neuveriteľné skryté miesta, ako je potopené mestečko Staré Adaminaby, kedysi opustené, no dnes sa postupne vynárajúce na svetlo sveta. Dozviete sa, aké nebezpečenstvo predstavuje meniaca sa hladina morí a čo všetko ohrozuje divy sveta vytvorené človekom aj prírodou, ako napríklad púšť Chihuahua alebo Čínsky múr. Preskúmate miesta, ktoré zmizli z moderných atlasov, a zistíte, ako svet vyzeral kedysi.


Pomocou prehľadných máp a nádherných fotografií približuje Atlas miznúcich miest tieto lokality tak, ako vyzerali za dávnych čias aj ako vyzerajú dnes. Je fascinujúcim sprievodcom stratenými miestami a krehkými vzťahmi vo svete okolo nás.


 

HISTÓRIA (kniha) 📚 📖

Autor: Kolektív autorov

Ikar, 2020

- 3. doplnené a revidované vydanie


Od počiatkov civilizácie po dnešok.


Unikátna obrazová encyklopédia História zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické objavy, ktoré utvárali dejiny.


Nové, doplnené a revidované vydanie Histórie je vďaka originálnym, názorným, vizuálne ohromujúcim materiálom a množstvu dôveryhodných informácií unikátnym sprievodcom na ceste k dnešku.


 

RUŽE PRE PRINCEZNÚ (kniha) 📚 📖

Autor: Martina Monošová

MarenčinPT, titul vychádza: November/December 2020

- 3. diel úspešnej ságy Sophie





Píše sa rok 1531. Kráľa trápia starosti. Nečakane zomrela jeho matka a po nevydarenej svadbe vojvodu de Guisé sa znovu stratila Sophie de Marginel. Ak sa čím skôr nenájde, Jeho Veličenstvo očakáva veľké nepríjemnosti zo strany Spoločenstva psa. Sophie hľadá aj jej poručník, markíz de Pays-Rouge, hoci návratom do Francúzska ohrozuje vlastný život. Kto v skutočnosti tajomný markíz je a čo sa stalo pred dvadsiatimi rokmi? Aká minulosť to všetkých spája?





 

SNY - Využitie v psychoterapii a osobnostnom raste (kniha) 📚 📖

Autor: Anton Heretik, Andrea Heretiková Marsalová

Ikar, 2020


"Prečo sme na písali knihu o snoch? Sú tu osobné dôvody. Naše sny nás fascinujú a radi si ich ráno rozprávame. Veď snívame v spoločnej domácnosti. Sú tu aj pracovné dôvody. Obaja sa hlásime k psychodynamickej psychoterapii a v nej patrí práca so snami k základným metódam. O svojom prístupe k snom sme referovali v mnohých prednáškach na konferenciách a v časopiseckých článkoch. Viedli sme workshopy o práci so snami pre ľudí v pomáhajúcich profesiách. Navyše, autor niekoľko rokov vyučuje predmet práca so snami v psychoterapii na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Prácu so snami klientov a študentov pokladáme za jeden z najvzrušujúcejších momentov svojej činnosti. Odhaľuje možnosti v terapii i podpore osobného rastu. Preto sme si dovolili niektoré zo snov, s ktorými sme sa stretli, použiť v knihe ako ilustrácie. V snovom svete sa odohrávajú príbehy všetkých žánrov, nemenej vzrušujúce ako tie v televízii. Dúfame, že kniha o snoch bude pre čitateľov výzvou, aby sa viac zaoberali svojím duševným životom, aby si vážili správy a posolstvá, ktoré vysiela psychika z podzemných podlaží." - Autori


 

ĽUDSKÉ TELO - PRÍRUČKA PRE MAJITEĽOV (kniha) 📚 📖

Autor: Bill Bryson



Celý život trávime v jednom tele, a predsa väčšina z nás v skutočnosti netuší, ako telo funguje a čo sa v ňom odohráva. História anatómie a medicíny je plná zabudnutých hrdinov, ohromujúcich príbehov a zaujímavých faktov. Mimochodom, od okamihu, ako ste začali čítať túto vetu, vo vašom tele vznikol asi milión červených krviniek.


Kniha Ľudské telo je naozaj fascinujúca, komplexná a prístupná. Vydajte sa s autorom na cestu do hlbín ľudského tela a zistite, ako funguje, čo sa v ňom môže pokaziť a ako skvele sa dokáže uzdraviť. Uvedomíte si, že sme oveľa zložitejší a záhadnejší, než ste si mysleli.



 

VLK MENOM TULÁK (kniha) 📚 📖

Autor: Rosanne Parry


Silný príbeh o rodine, odvahe a prežití inšpirovaný skutočnými udalosťami


Vlk Bystrík žije so svojou svorkou v horách, až kým jedného dňa na ich územie nevtrhnú rivalské vlky. Opustený a vyhladovaný vlk musí urobiť rozhodnutie: zostať a pokúsiť sa pretĺkať zúfalým životom na hraniciach svojho starého lovného teritória alebo hľadať nový domov. Cesta, ktorú treba podniknúť, je pre osamelého vlka dlhá a plná nebezpečenstiev. Nájde odvahu prebíjať sa životom celkom sám?


Krásne ilustrovaný príbeh uzatvára faktografická príloha o vlkoch a ich prirodzenom prostredí, ktorú okrem čitateľov ocenia aj všetci milovníci zvierat.


 

NEDOTKNUTEĽNÝ - PRÍBEH ZLODEJA Z INDIE (kniha) 📚 📖

Autor: Monika Wurm

Fortuna Libri, 2020


Rahul, chudobný mladík z indického Bombaja, sa živí čistením verejných toaliet a príležitostným okrádaním turistov. Každý deň prežije tak, akoby mal byť jeho posledným. Niet sa čomu čudovať, je príslušníkom najnižšej spoločenskej kasty nedotknuteľných. Svoj bezútešný život sa rozhodne dobrovoľne ukončiť. V osudnú noc sa však stretne so starým mudrcom, ktorý mu poradí, aby si napravil karmu. Až potom sa mu môže začať dariť. Mladík radu prijme, rozhodne sa napraviť všetky chyby posledných dní a dať si novú šancu. Najväčšou výzvou zostáva vrátenie ukradnutého mobilného telefónu očarujúcej žene, ktorú ani nepozná. Rahul sa púšťa na dobrodružnú cestu, na ktorej ho čaká veľa prekvapení a skúšok.


To, či sa hlavnému hrdinovi podarí vrátiť telefón neznámej cudzinke, ktorá ho od prvého okamihu opantala, a ako ho cesta do neznámych krajín zmení, sa dozviete v romanticko-tragickom príbehu o stratách, bezhlavej odvahe, bezodnej nádeji a čírej láske.


 

VISAGE (hra) 🎮

Vývojár: SadSquare Studio

- Psychologická hororová adventúra


Visage je psychologická hororová hra z pohľadu prvej osoby. Preskúmajte tajomný neustále sa meniaci dom v atmosférickom svete s pomalým tempom, ktorý kombinuje neskutočne príjemné a hrôzostrašne realistické prostredie, a užite si skutočne desivý zážitok.




 

TWIN MIRROR (hra) 🎮

Vývojár: Dontnod Entertainment

- Adventúra




Twin Mirror je dobrodružná hra hraná z pohľadu tretej osoby. Hráči ovládajú investigatívneho novinára Sama, ktorý sa vrátil do svojho rodného mesta Basswood v Západnej Virgínii. Prostredie je interaktívne. S kým Sam hovorí závisí na voľbe hráča a na základe stavu jeho vyšetrovania je možné odomknúť niekoľko koncov. Hráči sa pohybujú medzi skutočným svetom a Samovým „Mind Palace“, aby našli stopy. Samov vnútorný hlas, Dvojník, môže buď pomôcť alebo uškodiť vyšetrovaniu.






 

Pre lepšie zobrazenie článku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková



317 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page