top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac SEPTEMBER 2020

Aktualizováno: 28. 9. 2020




Opäť sa ďalší mesiac chýli ku koncu a s ním je tu výber toho, čo ma najviac zaujalo. V tejto kolekcií vám znova prinášam tituly, ktoré upútali moju pozornosť a v budúcnosti sa chystám venovať im viac priestoru na blogu.


Určite si pozrite aj kolekcie z AUGUSTA a JÚLA, kde tiež nájdete množstvo zaujímavých kníh, hudobných titulov, hier, atď. :)


Sledujte tiež sekciu Aktuality, kde tak isto nájdete, čo ma zaujalo a čo chystám. Je pravidelne aktualizovaná a doplňovaná.


 

MÁMINO POSLEDNÍ OBJETÍ (kniha) 📚 📖

Autor: Frans de Waal

Práh, 2020




Príbeh Mamy tvorí jadro de Waalova presvedčenia, že ľudia nie sú jediným druhom so schopnosťou pociťovať lásku, nenávisť, strach, zahanbenie, vinu, radosť, znechutenie či empatiu. De Waal tu preberá výrazy tváre, emócie bublajúce pod povrchom a samozrejme i život a smrť Mamy. Vďaka knihe Mámino poslední objetí sa srdce a myseľ čitateľov stanú vnímavejší voči hlbokému prepojeniu medzi ľuďmi a zvieratami a premení ich pohľad na život okolo nás.






 

KLAMÁRSKY ŽIVOT DOSPELÝCH (kniha) 📚 📖

Autor: Elena Ferrante

Inaque.sk, 2020


Rozprávanie dospievajúcej Giovanny sa začína vetou: „Dva roky predtým, ako otec odišiel z domu, povedal mojej matke, že som veľmi škaredá.“

Viac ako tristo strán príbehu z prostredia strednej neapolskej spoločenskej vrstvy v polovici deväťdesiatych rokov, v ktorej sa mladé dievča stretáva s dvojtvárnosťou, falšou, krízou hodnôt a spletitosťou rodinných vzťahov, bolo prvými talianskymi recenzentmi vrelo prijatých a u čitateľskej obce, ako to už býva v prípade tejto autorky zvykom, vyvolalo obrovskú odozvu.


Do akého zrkadla sa má dospievajúce dievča pozrieť, aby sa našlo a zachránilo?

Čitatelia a čitateľky s ním prežijú flaubertovský čas veľkých zmien, objavov, sklamaní a nejednoznačností dospelosti.


 

HOLANDSKÝ DOM (kniha) 📚 📖

Autor: Ann Patchett

Tatran, 2020

- Rodinná dráma, v ktorej sa súrodenci snažia vyrovnať so svojím detstvom


Danny žije na predmestí Filadelfie v impozantnom Holandskom dome, ktorý po smrti majiteľov kúpil jeho otec, podnikateľ s nehnuteľnosťami. Vyrastá bez matky, s citovo chladným otcom, no pod ochrannými krídlami pôvabnej a nadanej staršej sestry Maeve. K sestre ho viaže pevné puto. Ich detstvo plynie príjemne a predvídateľne pod ostražitými pohľadmi portrétov pôvodných majiteľov domu, kým si otec jedného dňa neprivedie Andreu, vdovu s dvoma dcérami. Onedlho sa s ňou ožení.. Jej pričinením napokon Danny a Maeve prídu o milovaný domov a životnú istotu. Nevyrovnajú sa s tým ani potom, keď sa osamostatnia, a trauma z detstva ich prenasleduje celé desaťročia.

Súrodenci sa pravidelne vracajú na miesto, kam nemajú prístup, a márne klopú na zamknuté dvere minulosti. Neprítomnosť matky je príčinou ich vynúteného vyhnanstva a ovplyvňuje ich väčšmi než ľudia, ktorí sú súčasťou ich dospelého života. Zdá sa, že raj detstva je navždy stratený. No jedného dňa osud nanovo zamieša karty...


Holandský dom je príbeh o rodine, láske, zrade, zodpovednosti a obeti, o mocných putách času a citovej závislosti od miest, ktoré nás celý život magicky priťahujú.


 

KDE RAKY SPIEVAJÚ (kniha) 📚 📖

Autor: Delia Owens

Tatran, 2019

- Neuveriteľný príbeh o samote zúfalstve, odvahe prežiť, vytrvalosti, boji s predsudkami, ale aj o láske a nádeji


V pokojnom mestečku Barkley Cove na pobreží Severnej Karolíny dlhé roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Keď sa v roku 1969 pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia mestečka z jeho vraždy hneď upodozrievajú Kyu Clarkovú, prezývanú Dievča z močiara. Vraj mala s Chaseom nejaké pletky a keď sa oženil s „dobrou partiou“, nedokázala sa cez to preniesť a siahla po pomste. V osudnú noc navyše zmizol prívesok s mušľou, ktorý Kya darovala Chaseovi a stále ho nosil na krku.


Lenže Kya nie je taká, ako sa o nej hovorí. Je citlivá a inteligentná, roky žije v rozľahlom a ťažko prístupnom močiari odkázaná sama na seba a nazýva ho svojím domovom. Zbiera slávky, loví ryby, údi ich a vymieňa za iný tovar. Priatelí sa s čajkami a snaží sa žiť v súlade s prírodou. Od zvierat sa učí vyhýbať nebezpečenstvu, zaobstarávať si potravu a šikovne unikať pred tými, čo by ju chceli pripraviť o slobodu. V škole sa ukáže len jeden jediný raz – za prísľub dobrého jedla. Keď však zažije výsmech, šikanovanie a nepochopenie, zanevrie na všetkých a utiahne sa späť do chatrče v barinách. No aj v jej živote príde chvíľa, keď zatúži po spoločnosti ľudí, po láske a dotykoch. Jej nespútaná krása očarí dvoch mladých mužov z mestečka a Kya sa pomaly začne otvárať novému životu – keď sa zrazu stane čosi nepredstaviteľné.


Román Kde raky spievajú je prekrásna óda na nedotknutý svet prírody, dojímavý príbeh o osamelom dospievaní mladej dievčiny a zároveň prípad záhadnej vraždy s prekvapujúcim koncom. Owensová nám pripomína, že detstvo nás formuje na celý život a príroda pred nami stále ukrýva tajomstvá – krásne a neraz aj kruté.


 

ÚŽASNÝ HMYZ (kniha) 📚 📖

Autor: Anne Sverdrup-Thygeson

Eastone Books, 2020

- Cesta do životov zvláštnych, nádherných a nenahraditeľných stvorení, ktoré udržujú náš svet v chode


Hmyz obýva skrytý svet pod našimi nohami a nad našimi hlavami – takmer neviditeľný, keby ho občas neprezradil šuchot lístia alebo strmhlavý let – a predsa je nenahraditeľný pre udržanie života na Zemi. Prišiel s prvými známkami života na súši, predbehol a prežil dinosaurov a bude tu ešte dlho po nás. Pracuje ticho, ale neúnavne, dáva nám potravu, udržuje naše ekosystémy, dokáže liečiť naše rany a dokonca aj požierať plasty. Príroda je úžasná vo svojej zložitosti a hmyz tvorí dôležitú súčasť geniálne vystavaných systémov, v ktorých sme my ľudia len jedným druhom medzi miliónmi iných. Tieto čudesné, bizarné a nádherné tvory predstavujú ozubené kolieska, ktoré náš svet udržujú v chode. V tejto knihe objavíte život a smrť, drámu a sny - všetko v milimetrových rozmeroch. Zem je planétou hmyzu a toto je jeho neobyčajný príbeh.



 

ZOPÁR SPRÁVNYCH CHLAPOV (kniha) 📚 📖

Autor: Erika Lorraine Milam

Hadart Publishing, 2019




Prečo si samičky zvierat vyberajú istý typ samčekov? Ako vedci vysvetľujú ich voľbu a ako sa toto biologické dedičstvo prejavuje u ľudí? Nad týmito otázkami sa zamýšľa historička Erika Lorraine Milam, ktorá v knihe Zopár správnych chlapov analyzuje vedecké výskumy sexuálneho správania v súvislosti so ženským výberom. Výsledkom je fascinujúca sonda do bádania o sexuálnom výbere od čias Charlesa Darwina až po modernú sociobiológiu. Prináša odpoveď na otázku, ako naše sociálne a kultúrne predsudky ovplyvňovali výskum a či sú jeho výsledky podmienené rodovými kritériami. Ponorte sa do sveta dámskej volenky v evolučnej biológii.




 

KÓD ŽIVOTA (kniha) 📚 📖

Autor: Robert Plomin

Jan Melvil publishing, 2020


Nemusí sa vám to páčiť, ale je to fakt: čím starší ste, tým viac sa podobáte svojim rodičom. Zdedené rozdiely v DNA totiž formujú našu osobnosť výraznejšie než všetky vplyvy prostredia a výchovy dohromady. Prevratné genetické objavy zásadne mení náš pohľad na to, čo sme vlastne schopní na ľudskom charaktere a schopnostiach zmeniť.


Robert Plomin sa genetickému výskumu venuje väčšinu života. Ale len nedávno so svojim tímom zverejnil výstupy tridsaťročnej štúdie dvojčiat, súrodencov a adoptovaných detí. Výsledkom je kniha Kód života, v ktorej vysvetľuje zákony behaviorálnej genetiky i spoločenský dopad mnohokrát provokatívnych výsledkov tohto výskumu. Plomin dokazuje, že genetika predstavuje hlavnú príčinu, prečo sa ľudia líšia v kognitívnych schopnostiach, a preto nabáda rodičov i školy k väčšej tolerancii rozdielov medzi deťmi. Nevyhýba sa ani etickým otázkam analýzy genómu embryí a na analýze vlastnej DNA ukazuje, ako sa k získaným výsledkom konštruktívne postaviť.


 

TRHLINA V STVORENÍ (kniha) 📚 📖

Autor: Jennifer A. Doudna

Citadella, 2018


Priekopnícka biologička sa vyrovnáva so svojou rolou v najväčšom vedeckom objave našej doby: lacného, jednoduchého spôsobu prepísania genetického kódu, s takmer neobmedzeným prísľubom a nebezpečenstvom.

Žiadna technológia od čias atómovej bomby nevyľakala svojich vynálezcov natoľko, aby varovali svet pred jej používaním. Teda, až do roku 2015, kedy biologička Jennifer Doudnaová vyzvala k celosvetovému moratóriu na používanie nového nástroja na úpravu génov, zvaného CRISPR revolučnej technológie, ktorú pomohla vytvoriť pre vytváranie dedičných zmien v ľudských embryách. CRISPR ako najlacnejší, najjednoduchší a najúčinnejší známy spôsob úpravy DNA, nám môže poskytnúť liek na HIV, dedičné choroby, niektoré druhy rakoviny a pomôcť nám riešiť svetový hladomor. Lenže aj tie najnepatrnejšie zmeny v DNA môžu mať nespočetné množstvá nepredvídateľných dôsledkov nehovoriac už o etických a spoločenských dopadoch zámerne zmutovaných embryí kvôli vytvoreniu lepšieho ľudstva.

V spolupráci so svojím vedeckým kolegom Samom Sternbergom líči Doudnaová vzrušujúci príbeh o svojom objave a zápalisto dokazuje, že so schopnosťou prepísať kód života sa spája nesmierna zodpovednosť. Ukazuje, že s CRISPR sme účinne prevzali kontrolu nad evolúciou. Čo s touto obrovskou mocou urobíme?


 

FARMAGEDON (kniha) 📚 📖

Autor: Philip Lymbery

Carpe Momentum, 2017


Hospodárske zvieratá zmizli z poľnohospodárskej pôdy, pretože sa z výroby potravín stal globálny priemysel. Už nikto s určitosťou nevie, čo do výroby potravín vstupuje a čo konzumujeme. Poľnohospodárska intenzifikácia ohrozuje našu krajinu, zdravie i kvalitu našich potravín po celom svete, bez ohľadu na to, kde žijeme. Blížime sa k bodu zlomu.


Naše zdravie je ohrozené: polovica všetkých celosvetovo použitých antibiotík sa bežne podáva priemyselne chovaným hospodárskym zvieratám, čo prispieva k vzniku smrtiacich superbacilov, ktoré odolávajú antibiotikám.


Prebieha systematické ničenie voľne žijúcej fauny: Spojené štáty križujú kamiónmi s včelami (alebo sa privážajú letecky až z Austrálie) pre opelenie ovocných stromov v obrích sadoch Kalifornie, kde už bol voľne žijúcej hmyz zdecimovaný v chemickej vojne.

Zvieratá sa kŕmia obilninami, ktoré by mohli nasýtiť milióny ľudí: sója a obilie, ktoré by mohli živiť tú najchudobnejšiu časť ľudstva, sa čoraz viac pestujú ako krmivo.


Farmagedon je fascinujúci a zároveň desivá prieskumná púť za zatvorené dvere nezvládnuteľného poľnohospodárskeho priemyslu naprieč svetom - zo Spojeného kráľovstva a Európy, cez USA až do Číny, Argentíny, Peru a Mexika. Je to alarm vyzývajúce k zmene súčasnej výroby potravín a stravovacích návykov aj snaha o nájdenie cesty k lepšej budúcnosti poľnohospodárstva.


 

MŔTVA ZÓNA (kniha) 📚 📖

Autor: Philip Lymbery

Práh, 2019

Odhaľte škodlivé mýty dnešného priemyselného poľnohospodárstva a vydajte sa na cestu k záchrane planéty.


"Mŕtva zóna je veľmi dôležitá kniha. Ochrancovia prírody, korporácie a vlády musia nájsť spôsob, ako túto devastácii zastaviť skôr, než bude neskoro."

- Jane Goodall, PhD, svetoznáma anglická primatologička, držiteľka Rádu britského impéria DBE a Posol mieru OSN.


Čerpanie planetárnych zdrojov sa blíži k bodu zlomu, mnohým druhom zvierat dnes hrozí vyhynutie a dôvodom nie je len klimatické zmeny a ničenie habitatu. Rovnako devastujúce sú aj dopady spotrebiteľského dopytu po lacnom mäse. Ak máme uspieť v snahe obmedziť vplyv výroby lacného mäsa na svet okolo nás, je nevyhnutne nutné postaviť sa k tomuto problému čelom.


Autor medzinárodne uznávanej knihy Farmagedon nás v Mŕtve zóne berie na poučnú investigatívnej cestu okolo sveta, pri ktorej sa zameriava na ikonické druhy zvierat a ukazuje nám, akú úlohu hrá v ich kritickej situácii intenzívne priemyselné poľnohospodárstvo. Je to pre nás všetkých naliehavé volanie, aby sme sa prebudili a odhalili mýty, ktorými sa obhajuje dnešný priemyselné poľnohospodárstvo.


 

KVÍTKA V BYTĚ (kniha) 📚 📖

Autor: Veronika Ježková, Nikol Francová

CPRESS, 2019


Pestovanie izbových rastlín prehľadne, moderne a štýlovo.


Mohli by sme si nahovárať, že izbové rastliny rastú len z našej lásky. Mohli by sme vám poradiť, ako vo tmavom byte pestovať svetlomilnú rastlinu, a presvedčivo vám nahovárať, že doma môžete mať kvietky bez starostlivosti...


Žiadne také! Kvítko je živý organizmus a v kvetináči je plne odkázané len na nás. Pokiaľ už teraz tušíte, že sa vám o nich nebude chcieť starať, radšej si žiadne nezaobstarávajte. Ak ste rozhodnutí, že sa o ne starať budete, len ešte neviete ako, v tejto knihe vás to naučíme.



 

PSYCHOPAT V MÉM MOZGU (kniha) 📚 📖

Autor: James Fallon

Portál, 2019

- Neurovedcova cesta k odhaleniu jeho temného ja


Jedného dňa skúmal päťdesiatosemročný Fallon kôpku skenov mozgov svojich rodinných príslušníkov: obrázkov, ktoré mali slúžiť ako kontrolné záznamy určené na porovnanie so snímkami pacientov s alzheimerom. Úplne naspodku ležal snímok, ktorý zjavne zodpovedal mozgu psychopata. Fallon si pomyslel, že sa tam zapracoval nedopatrením zo snímok opakovane trestaných násilníkov, takže sa dohovoril s technikmi, že skontrolujú, komu záznam patrí. Tí nad všetky pochybnosti preukázali, že nič nepoplietli a inkriminovaný sken pochádza skutočne z Fallonovej rodiny. Jednalo sa o jeho vlastný mozog.


V knihe Psychopat v mém mozgu sa prelína autorovo zamyslenie nad neurologickým a genetickým základom a príčinami psychopatie s vyznaním popisujúcim, čo všetko sa o sebe dozvedel od svojich kolegov a rodinných príslušníkov, aj zamyslením nad tým, či je možné psychopatov zmeniť a čím môžu takí ľudia prospieť svetu.


 

POKOJOVKY (kniha) 📚 📖

Autor: Zuz Gašparovičová, Rozi Přibylová, Aneta Vachová

Pokojovky, 2018



Na listoch knihy Pokojovky sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o ich pestovaní. Ako sa treba o izbové rastliny v priebehu roka starať, aby boli spokojné, alebo čo si počať, keď sa niečo nepodarí. K tomu tu nájdete profily dvadsiatich najobľúbenejších rastlín, DIY návody a veľa zelenej inšpirácie.

Naučte sa všeobecné rady, vďaka ktorým sa stanete najlepším pestovateľom v okolí.




 

ĽUDSTVO (Stručné dejiny toho, ako sme všetko pos*ali) (kniha) 📚 📖

Autor: Tom Phillips

Eastone Books, 2019

- Humorná prehliadka najkreatívnejších a najkatastrofickejších kiksov

Ak budete mať nabudúce pocit, že ste niečo naozaj pokašľali, táto kniha vám pripomenie, že to mohlo byť oveľa, oveľa horšie. Za 70 000 rokov čo ľudstvo chodí po Zemi, sme prešli dlhú cestu. Veď si len vezmite, čo všetko sme dokázali v umení, vede, kultúre, obchode... naozaj sme pánmi tvorstva.

No nie vždy išlo všetko hladko a niekedy sa nám to dokonca podarilo poriadne pos*ať. Táto kniha sa zaoberá parádnymi kiksmi ľudstva, ktoré sme v našich dejinách zaznamenali, a poskytuje tak komplexný pohľad na ľudstvo v celej jeho nádhere (a ešte častejšie hrôze).

Kniha ukazuje, že aj tá najmenšia chybička môže úplne zmeniť smer, akým sa nakoniec vyberie civilizácia. Táto jedinečná, veselá a sarkastická kniha plná skvelých a originálnych myšlienok poskytuje svieži pohľad na dejiny sveta a po prvom originálnom vydaní ju vyhlásili za jednu z najzábavnejších kníh roka.


 

PRAVDA (Stručné dejiny najvtipnejších historických klamstiev a podfukov) (kniha) 📚 📖 Autor: Tom Phillips

Eastone Books, 2020


Človek by si myslel, že naša „post-pravdová“ doba je záležitosťou posledného desaťročia a priamo súvisí s rozvojom internetu. Omyl! Ľudia klamali a podvádzali vždy. Prečo však niektoré lži pretrvajú a falošné informácie sa považujú za všeobecne platné? A ak sú dejiny plné klamstiev a podvodov, čo to znamená pre vedu, históriu a všetky ďalšie spôsoby, ako si usporiadať fakty o svete? Sme odsúdení žiť v hmle dezinformácií, alebo je nejaký spôsob, ako s nimi skoncovať?


V knihe sa dozviete o metóde, ktorou sa dá pretlačiť úplná nepravda hovorením len pravdivých informácií a postaviť dom nezmyslov z tehál čestnosti, spoznáte sedem hlavných spôsobov, ako sa šíria a uchovávajú nepravdy, ako účinne odhaliť klamárov a neuveriť každej hovadine, nech sa zdá akokoľvek vierohodná, a tiež o tom, že Donald Trump nie je ani zďaleka prvým politikom, ktorý na každú stranu prská výmysly ako záhradný rozprašovač a mnoho ďalších zábavných aj užitočných vecí.


 

THE SUICIDE OF RACHEL FOSTER (hra) 🎮

Vývojári: One O One Games, Reddoll Games, Centounopercento - 101%, Reddoll S.R.L.

Žáner: Adventúra


1993

LEWIS & CLARK COUNTY, MONTANA, USA


Pred desiatimi rokmi tínedžerka Nicole a jej matka opustili rodinný hotel po tom, čo odhalila aféru svojho otca Leonarda a tehotenstvo Rachel, dievčaťa v jej veku, ktoré nakoniec spáchalo samovraždu.


Teraz, keď obaja jej rodičia zomreli, Nicole dúfa, že splní poslednú vôľu svojej matku, ktorou bolo predať hotel a niečo zanechať aj pre Rachelinych príbuzných. S vôľou a odhodlaním nechať túto kapitolu za sebou sa vracia do hotela s rodinným právnikom, aby skontroloval chátrajúcu budovu.


Pretože počasie sa nečakane zmení na najhoršie, Nicole nemôže opustiť veľkú horskú chatu a nachádza podporu v Irvingovej, mladej agentke FEMA, ktorá používa jeden z prvých rádiotelefónov, aké boli kedy vyrobené.


S jeho pomocou začne Nicole vyšetrovať záhadu oveľa hlbšie, ako si mysleli ľudia v údolí. Príbeh lásky a smrti, kde sa melanchólia a nostalgia pretavujú do napínavej strašidelnej rozprávky.



 

Pre lepšie zobrazenie článku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková



246 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page