top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

POZRITE SI: Purpurový vrch - Guillermo del Toro

Aktualizováno: 28. 7. 2020




Guillermo del Toro je mexický režisér, autor, herec a bývalý maskérsky umelec so špeciálnymi efektmi. Najviac známy je pre filmy Faunov labyrint (2006) a Podoba vody (2017) - práve tento film získal cenu Akadémie v hlavných kategóriách: najlepšia réžia a najlepší film. Celkovo získal toto ocenenie v štyroch kategóriach.


Keďže patrí medzi mojich obľúbencov, rozhodla som pre výber z jeho filmov, ktoré odporúčam si pozrieť. Tentokrát začínam s filmom Purpurový vrch (Crimson Peak), ktorý patrí medzi moje naj. :)


 



Žáner: Mysteriózní / Horor / Fantasy / Romantický / Thriller / Drama

Výroba: USA / Kanada

Rok: 2015

Dĺžka: 119 min


Réžia: Guillermo del Toro

Scenár: Guillermo del Toro, Matthew Robbins

Kamera: Dan Laustsen

Hudba: Fernando Velázquez

Hrajú: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam



  • Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svoju dobu veľmi emancipovaná žena s literárnym talentom a nepeknou traumou z detstva, s ktorou bojuje práve prostredníctvom písania. Záhadnému cudzincovi, ktorým je sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), sa jej texty páčia, jej sa zase pre zmenu páči on. Dokonca tak, že po tragické otcovej smrti rýchlo odloží smútok a vydá sa zaňho. Vďaka sobášu sa stane spolumajiteľkou panstva Purpurový vrch, ktorému panuje majestátny, i keď chátrajúci viktoriánsky dom. Cez jeho deravú strechu padá do vstupnej haly dážď, sneh a lístie. V ponurých stenách sa Edith rozhodne necíti ako doma. Prispieva k tomu odmeranosť Lucille (Jessica Chastain), Thomasovej sestry, a mnoho desivých vízií, ktoré ju prenasledujú od chvíle, kedy po prvýkrát prekročila prah. Edith je síce k smrti vydesená, zároveň ju ale zvedavosť núti odhaľovať tajomstvá, ktoré se dom snaží pochovať a skryť. Bude sa však musieť mať na pozore, keďže jej pri pátraní pôjde neustále o život...








HODNOTENIE:

⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)


ČSFD hodnotenie: 65%








ZAUJÍMAVOSTI:


- Guillermo Del Toro tvrdí, že vo filme sú často zobrazené jeho skutočné skúsenosti s duchmi, s ktorými sa potýkala celá jeho rodina. Napríklad scéna na začiatku filmu, kde navštívi Edith (Mia Wasikowska) v posteli duch jej matky, sa presne takto stala aj jeho matke, kedy ju navštívil duch jeho babičky.


- Guillermo Del Toro napísal každému hercovi 10 stránkovú biografiu jeho postavy a prikázal im, aby to držali v tajnosti. Iba Charlie Hunnam (Dr. Alan McMichael) si biografiu svojej postavy napísal sám a jediný návrh, ktorý Del Toro hercovi zamietol, bol, že jeho postava nebude fajčiť fajku.


- Režisér Guillermo Del Toro napísal scenár k filmu v roku 2006 a štúdio chcelo, aby sa natáčal v už existujúcom dome. Del Toro však odmietol a povedal, že sa o réžiu filmu postará len vtedy, ak si ho bude môcť postaviť od základov. Urobil to preto, lebo samotný dom je veľmi dôležitou súčasťou príbehu.


- Guillermo Del Toro sa vyjadril, že je pre neho tento film veľmi osobný a inšpiráciou preňho boli staré gotické romány ako "Jana Eyrová" či "Rebeka".


- Do hlavnej mužskej úlohy bol pôvodne obsadený Benedict Cumberbatch, ale filmovanie opustil kvôli nezverejneným dôvodom. Len 72 hodín po tom ho nahradil Tom Hiddleston.


- Filmový dom na Purpurovom vrchu bol postavený len pre tento film a po konci natáčania musel byť zničený, keďže bol vytvorený v štúdiu a prekážal ďalším prácam.


- Natáčanie filmu trvalo 68 dní, čo je v porovnaní s ostatnými Del Torovimi projektmi málo, taký Pacific Rim (2013) sa natáčal okolo 100 dní, Hellboy (2004) dokonca 135 dní.





 


 

Všetkým fanúšikom filmu odporúčam tiež knihu Purpurový vrch (Crimson Peak), ale aj tým, ktorý ho ešte nevideli. Nie je však dostupná v slovenskom ani v českom jazyku. Zoženiete ju v angličtine.


 

Zdroj: ČSFD.cz

Foto & Video: Legendary


57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page