top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac JÚL 2020

Aktualizováno: 2. 8. 2020




V tejto kolekcií za mesiac JÚL 2020 vyberám to, čo ma najviac zaujalo a čo by som chcela dať do pozornosti. Samozrejme, že ma toho zaujalo veľa, ale v tomto príspevku ponúkam stručný prehľad práve toho, čo by som chcela ukázať vám, čitateľom môjho blogu. Jedná sa o moju prvú kolekciu, ale sľubujem, že nie poslednú. :) Uverejnené knihy, hry, hudobné tituly, atď. by som chcela potupne tiež zrecenzovať a ponúknuť vám tak podrobnejší názor na ne. V tomto príspevku sa predovšetkým jedná o výber toho, čo upútalo moju pozornosť a čomu v budúcnosti chystám venovať viac priestoru. Pravidelne sledujte tiež sekciu Aktuality, kde takisto nájdete to, čo pripravujem a čo ma zaujalo. Je pravidelne doplňovaná a aktualizovaná.

 

MARY Z GENESEE (kniha) 📚 📖 Autor: Erika Jarkovská Enribook, 2020 - historický román inšpirovaný životným osudom skutočnej Mary Jemisonovej.

Je to rozprávanie o strastiplnej životnej ceste Mary Jemisonovej, dcére írskych prisťahovalcov, ktorých priviedla do Ameriky vidina šťastného života. Farmu Jemisonovcov po čase spustošia francúzski vojaci a majiteľov ponechajú napospas krvilačným Šónýom. Tí všetkých zabijú – až na Mary. Privedú ju do vojenskej pevnosti a predajú Senekom. Od toho dňa sa začína jej premena: z vydesenej siroty, uvrhnutej do prostredia divočiny i cudzej kultúry, na manželku, ochrankyňu rodiny a matku. Mary na sklonku života vyrozpráva svoj príbeh doktorovi Seaverovi, ktorý chce o nej napísať knihu. Počas stretnutia sa Seaver zamýšľa nad tým, prečo zostala žiť s divochmi, keď sa jej neraz naskytla príležitosť opustiť ich. Mary mu odpovedá, že je to veľmi prosté... Čo bolo tým putom, ktoré ju na celý život spojilo s kultúrou Indiánov viac než s jej vlastnou, to sa dozviete v románe.


Momentálne na stránke StartLab prebieha finančná zbierka, kde sa môžete pričiniť o to, aby kniha vyšla. Očakávané vydanie knihy je 9. septembra 2020. Prispieť môžete tu >> StartLab projekt Mary z Genesee

Prečítajte si tiež rozhovor s autorkou o tejto knihe, ktorý je zverejnený na mojom blogu.


 

IZABELA ... A SMRŤ ŠEPKÁ O LÁSKE... (kniha) 📚 📖

Autor: Eva Ava Šranková

Fortuna Libri, 2020

- historický román o výnimočnej Izabele de Vosges je voľným pokračovaním knihy Izabela a jej lásky.

Po strastiplných udalostiach, ktoré ovplyvnili život Izabely de Vosges, hlavná hrdinka prišla na to, že iba vášeň na vzťah nestačí. Sklamaná láskou, odvrhnutá milovaným mužom, našla šťastie po boku toho, ktorý ju po celý čas oddane ľúbil.

Avšak osud má s ňou iné plány... Keď sa už zdá, že Izabelino šťastie sa naplnilo, že svoj život prežije s dcérkou a s mužom, ktorý ju neskonale miluje, zasiahne ju novou krutosťou.

Sudba však ešte nepovedala posledné slovo. Nájde Izabela nakoniec svoje šťastie? Získa si ľúbosť muža, ktorého stratila nemilosrdnou hrou osudu? Bude jej dopriate milovať a byť milovanou?


Kniha oficiálne vychádza 28. augusta 2020 vo vydavateľstve Fortuna Libri. Prečítajte si tiež rozhovor s autorkou o tejto knihe, ktorý je zverejnený na mojom blogu.


 

NARODENÝ V MODRÚ STREDU (kniha) 📚 📖

Autor: Daniel Tammet

Absynt, 2020

- Aké je to byť iný? Iný ako väčšina ľudí? Autistický génius Daniel Tammet nám rozpráva o svojom živote, ktorý bol často plný bolesti, ale aj neuveriteľných zázrakov.


Dokázal sa naspamäť naučiť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí. Na to, aby sa plynule naučil rozprávať po španielsky či islandsky potreboval týždeň. Aj takéto schopnosti má výnimočný autistický génius a savant Daniel Tammet. Jeho život však nebol žiadnou rozprávkou. Prežil komplikované detstvo i dospievanie, výsmech aj šikanu. Najbezpečnejšie sa vždy cítil sám uzavretý vo svojom malom svete zloženom z nádherných číselných krajín.

Daniel Tammet sa narodil v jednu modrú stredu. Prečo práve modrú? Pretože čísla vidí ako farby, každé z nich má v jeho vnímaní iný odtieň, iný tvar, inú veľkosť aj iný charakter. Spôsobuje to záhadný a mimoriadne vzácny jav známy ako synestézia.


Narodený v modrú stredu je výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár.


 

VČELÁR Z ALEPPA (kniha) 📚 📖

Autor: Christy Lefteri

Tatran, 2020

- Kde sú včely, tam sú kvety, kde sú kvety, tam je aj nový život a nádej.


Miliónové sýrske Aleppo je prežiarené slnkom a vôňou olív a pistácií. Radosť zo života a rodinnej spolupatričnosti prežíva aj včelár Nuri. Ale odrazu sa čosi zmení a prichádza nevídaná hrôza. Tí predvídaví to podvedome vytušili a včas odišli. Nuri sa však nevie vzdať rodného mesta, medonosných včiel a istoty. Za svoju nerozhodnosť zaplatí vysokú daň. Príde o syna a jeho manželka o zrak.

Posolstvo Včelára z Aleppa je predovšetkým v nádeji, že sa manželom na úteku podarí prekonať bezbrehý smútok a vyrovnať s duševnou záťažou. Otrasné pomery v gréckych táboroch, ziskuchtiví priekupníci a neustále ponižovanie vedú k tomu, že manželia sa navzájom odcudzia a Nuriho začnú prenasledovať nočné mory.

Silný román čitateľovi približuje pravdivý strastiplný príbeh migrantov, ktorí museli utiecť, aby si zachránili holý život. Nežný vzťah manželov Nuriho a Afry, ktorí vytrhnutí z koreňov, bezradní, zúfalí a zúbožení skončili v chladnom Anglicku, dojíma čitateľa k slzám. Autorka rozpráva sugestívny a autentický príbeh o strate vlasti, sile smútku a moci lásky, o odvahe, ľudskosti a nezlomnej nádeji na nový začiatok. Jej kniha preniká do podstaty utečeneckej krízy hlbšie než ohurujúce novinové titulky a prináša pôsobivé scény s nesmiernym citom pre detail.


 

OBSAHUJI DAVY (kniha) 📚 📖

Autor: Ed Yong

Jan Melvil publishing, 2017

- Nominováné na Welcome Trust Book Prize.


Prelomové, nádherne poučné a veľmi zábavné pojednanie o najzásadnejšej revolúcií v biológii od čias Darwina - pohľad na svet "očami mikróba", ktorý odhaľuje čarovný a radikálne prestavaný obraz života na Zemi.

Každý živočích, či už človek, sépia alebo osa, je domovom miliónov baktérií a ďalších mikróbov. Ed Yong, ktorého humor je rovnako evidentný ako jeho vzdelanie, nás nabáda k tomu, aby sme sa na seba a svoje zvieracích spoločníkov pozreli v novom svetle - nie ako na jedinca, ale skôr ako na vzájomne prepojené a závislé davy, ktorými nepochybne sme. Mikróby v našom tele sú súčasťou nášho imunitného systému a chránia nás pred chorobami. V hlbokých oceánoch sa nachádzajú záhadní tvorovia bez úst a čriev, ktorým všetku energiu zaisťujú mikróby. Baktérie poskytujú sépiám plášť neviditeľnosti, pomáhajú škodcom likvidovať lesy a umožňujú parazitom spôsobovať choroby postihujúce milióny ľudí.


Mnoho ľudí mikróby považuje za patogénmi predurčené k likvidácii, ale tí, ktorí s nami žijú - mikrobiom - formujú naše telo, chránia naše zdravie, utvárajú našu identitu a zaručujú nám neuveriteľné schopnosti. V tejto ohromujúcej knihe vás Ed Yong zavedie na veľkolepú výpravu za našimi mikrobiálnymi partnermi a predstaví vám vedcov v predných líniách vývoja. Zmení váš pohľad na prírodu a zároveň aj vnímanie nášho miesta v nej.


 

KULÚRA STŘEDOVĚKÉ EVROPY (kniha) 📚 📖

Autor: Jacques Le Goff

Vyšehrad, 2020

- Výpravná publikácia francúzskeho znalca stredoveku.


Kniha predstavuje akúsi plastickú mapu či sprievodcu dejinami stredovekej Európy. Udivuje svojou šírkou záberu, siaha od politických udalostí cez vývoj hospodárstva a obchodu k dejinám mentality, myslenia a kultúry. Ako a kde stredoveký človek žil, čoho sa bál, proti komu a proti čomu bojoval, o čom sníval a v čo dúfal, ktorými smermi upieral svoje túžby aj svoju intelektuálnu potenciu - tieto a mnohé ďalšie otázky sú v strede Le Goffová pozornosti. Kultura středověké Evropy skutočne nie je len suchým výpočtom udalostí, súčasťou knihy je svojím rozsahom ojedinelá obrazová príloha, vďaka ktorej je možné do Le Goffová stredovekej Európy takmer vstúpiť. Podrobná časová tabuľka a slovník najdôležitejších pojmov potom dodávajú knihe i rozmer praktickej pomôcky pre všetkých milovníkov nielen stredovekých dejín.


 

ENCYKLOPEDIE SŘEDOVĚKU (kniha) 📚 📖

Autor: Jacques Le Goff, Jean-Claude Schmitt

Vyšehrad, 2020 (dotlač, 4. vydanie)

- Tento výkladový slovník je rozsahom aj poňatím ojedinelým pokusom predstaviť epochu stredoveku v celej jej šírke a plasticite.


Dvaja poprední francúzski historici - medievalisti v knihe zhromaždili vyše osemdesiat hesiel, samostatných a ucelených esejí, venovaných podstatným skutočnostiam a témam stredovekého života: nájdeme medzi nimi tradičné témy politických dejín ( "Kráľ", "Šľachta", "Vojna a krížová výprava" ), dejín ekonomických ( "Peniaze", "Remeselníci", "Pôda"), kultúrnych ( "Katedrála", "Literatúra a literatúry", "pútnictvo", "Symbol"), taktiež heslá venované základným obrazom mentálnej krajiny stredovekého človeka, často už jednoduchým názvom naznačujúce napätie medzi protikladnými zložkami skúmaných tém: "Mužskosti a ženskosti", "Rád a stavy", "Stred a periféria", "Sloboda a otroctvo", "Ústne a písomné". Bokom nezostávajú ani "periférie" stredovekého Západu: "Byzancia a Západ", "Islam" či "More". Zloženie autorského kolektívu je podobne rozmanité - prevažujú v ňom autori z Francúzka, ale popri nich nachádzame aj odborníkov z Talianska, Nemecka, Anglicka, Spojených štátov, Poľska i Ruska. Podarilo sa tak encyklopédií vtlačiť celoeurópsky rozmer, hoci jej zameranie zostáva v prvom rade západoeurópske a v samom centre pozornosti je pochopiteľne Francúzsko. Vďaka knihe dôjde čitateľ k hlbšiemu pochopeniu onej nejednoznačnej, vzrušujúcej a v mnohom kľúčovej epochy európskej histórie.


 

MOZOG POD VPLYVOM PARAZITOV (kniha) 📚 📖

Autor: Kathleen McAuliffe

Citadella, 2018

- Ako malé tvory riadia naše správanie a formujú spoločnosť.


Pútavé skúmanie nespočetných spôsobov, ako parazity ovplyvňujú myslenie, pocity a konanie živých tvorov vrátane ľudí.


Tieto malé organizmy môžu existovať len v tele iných zvierat, a ako prezrádza Kathleen McAuliffe, na to, aby riadili správanie svojho hostiteľa, majú mnoho evolučných pohnútok. Títo manipulátori dirigujú vzájomné pôsobenie medzi predátormi a ich korisťou oveľa častejšie, ako si myslíme. Parazity toho dokážu veľa. So zarážajúcou presnosťou nahovoria potkany, aby sa priblížili k mačkám, pavúkov, aby zmenili vzor svojich pavučín, a ryby, aby na seba pritiahli pozornosť vtákov, ktoré sa potom ponoria a zožerú ich.


Ani my ľudia nie sme proti výraznému vplyvu parazitov imúnni. Existuje silné podozrenie, že organizmy, ktorými sa zvykneme nakaziť od vlastných domácich miláčikov, dokážu meniť naše osobnostné vlastnosti. Pod ich vplyvom sme nedbanlivejší, impulzívni, ba dokonca máme samovražedné sklony. Mikróby v našich črevách majú vplyv na naše emócie a menia nervové spoje v našom mozgu. Vírusy spôsobujúce prechladnutie a chrípku dokážu meniť naše správanie ešte skôr, ako sa u nás prejavia príznaky.


Parazity ovplyvňujú náš druh aj na kultúrnej úrovni. Ako zaznamenáva autorka tejto knihy, podvedomý strach z nákazy ovplyvňuje doslova každý aspekt nášho života, od sexuálnej príťažlivosti a spoločenských kruhov, až po našu morálku a politické názory. Odvolávajúc sa na početné výskumy argumentuje, že strach z nákazy sa u nás vyvinul ako obrana proti parazitom a je to dvojsečná zbraň. Pocity hrôzy a odporu z ľudí, ktorí sa nám zdajú chorí alebo špinaví, nám síce pomohli k vzniku civilizácie, môžu však byť aj príčinou výrazných rozdielov v spoločnostiach, ktoré pretrvávajú dodnes.


 

CO RYBA VÍ? (kniha) 📚 📖

Autor: Jonathan Balcombe

Kazda, 2019

- Vnútorný život našich vodných príbuzných.


Premýšľajú ryby? Skutočne majú troj-sekundovú pamäť? A dokážu rozpoznať ľudí, ktorí na ne zízajú nad hladinou? V knihe Čo ryba vie? etológ Jonathan Balcombe vyvracia mýty a prináša odpovede nielen na tieto otázky. Vezme vás do hlbín morí, do potokov a ústia riek aj na druhú stranu akvárijného skla, kde odhalia prekvapivé zručnosti rýb. Čo ryba vie? prekypuje postrehy a vzrušujúcimi objavy, a tak nabáda k prehodnoteniu nášho vzťahu k rybám a k stále viac ohrozenému morskému životu. Navždy zmení váš pohľad na nášho podvodného bratranca. Jonathan Balcombe býval riaditeľom oddelenia pre štúdium vedomia zvierat v inštitúte Humane Society Institute for Science and Policy vo Washingtone. Teraz je nezávislým autorom a redaktorom a prednáša o vedomí zvierat. Je autorom štyroch kníh vrátane Second Nature (Druhá prirodzenosť) a Pleasurable Kingdom (Kráľovstvo potešenia) a viac ako šesťdesiatich vedeckých článkov a kapitol kníh o správaní zvierat a ich ochrane. Je populárnym hosťom rádií, objavil sa aj v televíznom kanáli National Geographic a v niekoľkých dokumentárnych filmoch. Píše pre The New York Times, The Washington Post a do ďalších periodík.


 

GENIALITA PTÁKŮ (kniha) 📚 📖

Autor: Jennifer Ackerman

Kazda, 2018


Ako môžu vtáky vytušiť, že sa blíži búrka, o ktorej my zatiaľ nemáme ani najmenšie poňatie? Ako nájdu cestu do tisíce kilometrov vzdialených miest, keď tam nikdy neboli? Ako dokážu presne napodobniť zložité spevy desiatok ďalších druhov? Ako si po šiestich mesiacoch pamätajú, kam si na ploche o veľkosti stoviek štvorcových kilometrov ukryli potravu?

Možno je slovo genialita skutočne na mieste. Dlho sme si mysleli, že vtáky riešia problémy krídlami. Teraz sa ukazuje, že používajú mozog, ktorý sa svojou výkonnosťou rovná mozgu primátov, a v niektorých ohľadoch dokonca aj človeka. Výskumy posledných rokov dokazujú, že hoci majú vtáčie mozgy odlišnú stavbu než mozgy cicavcov, vo svojej funkčnosti si s nimi nijako nezaostávajú. Vtáky si proste našli vlastnú cestu, ako používať hlavu. Jennifer Ackerman cestovala naprieč svetom, aby v pracovniach vedcov aj v teréne zozbierala najnovšie poznatky a vytvorila zrozumiteľný celok. Nezabudla pridať svoj typický humor, čitateľnosť a nadhľad. Či už ste ktokoľvek, súslovie vtáčí mozoček budete po prečítaní tejto knihy chápať úplne inak.


 

ŠESTÉ VYMÍRANÍ (Nepřirozený příběh) (kniha) 📚 📖

Autor: Elizabeth Kolbert

Barrister & Principal, 2018

- Kniha získala Pulitzerovu cenu v oblasti literatury faktu za rok 2015.


Americká autorka Elizabeth Kolbertová sa rozhodla zasadiť až detektívne poňatý príbeh, ktorý prebieha priamo pred našimi očami, do kontextu katastrofických zmien, ktorými prechádzala naša planéta vo vzdialenej minulosti a ktoré boli tak bolestné, že prudko znížili diverzitu života. Spletitú a fascinujúce histórii ich objavovanie objasňuje na pozadí sporov veľkých prírodovedcov, ktorí položili základy vedných odborov, z ktorých vychádzala evolučná teória. Nemenej dôležitú úlohu tu však majú aj najnovšie vedecké poznatky z astronómie, geológie, biológie a genetiky. Na osudoch niekoľkých živočíšnych druhov - od dinosaurov a Amonit cez megafauna z poslednej doby ľadovej až po druhy vymreté úplne nedávno - sleduje všeobecné vzorce hromadného vymierania aj to, v čom sa navzájom odlišujú a čo je špecifikom dnešného ohrozenia biodiverzity.


Prevažná časť knihy však popisuje, k čomu dochádza v prítomnosti - vo zvyškoch amazonského dažďového prales, na rýchlo sa otepľujúce svahoch Ánd, na vonkajších okrajoch Veľkého bariérového útesu aj v bezprostrednom okolí každého z nás. V tejto súvislosti môžeme lepšie porozumieť dôsledkom zmeny zloženia atmosféry, okysľovanie oceánov alebo šírenie inváznych druhov a fenoménom geologického obdobia, pre ktoré sa ujíma názov antropocén. Čitateľ nevyhnutne dospieva k presvedčeniu, že romantická predstava človeka, ktorý v minulosti žil v súlade s prírodou, je mýtom. Homo sapiens bol vďaka svojim charakteristikám, ktorými sa z ostatnej prírody vydeľuje, bytostným ohrozením pre iné druhy - rovnako neodvratným ako zrážka asteroidu so Zemou - už od svojho vzniku, ako dokladá napríklad jeho interakcie s neandrtálcami alebo vyhubenie tzv. Megafauna.


 

MUŽI A ŽENY STŘEDOVĚKU (kniha) 📚 📖

Autor: Jacques Le Goff

Vyšehrad, 2013

- Chronologický obrazový slovník veľkých stredovekých postav.


Králi a kráľovné, svätice a učenci, obchodníci a objavitelia, umelci a povstalci, kacíri a inkvizítori predstupujú pred čitateľa predstavení výstižnými a čítavým portrétmi, ktorých autormi sú viac ako štyri desiatky európskych historikov. Text a obraz majú v knihe rovnocenné miesto: obrazová príloha je skutočnou galériou, súborom jedinečného obrazového svedectva.


Po štyroch chronologicky zameraných kapitolách nasleduje záverečná, venovaná imaginárnym postavám, ktoré zohrávali v predstavivosti a živote stredovekých ľudí tak významnú úlohu: legendárny kráľ Artuš, víla Meluzína, atď.


Muži a ženy stredoveku predstavujú dôstojný, obrazový protipól k úspešnej Encyklopédii stredoveku. Poteší všetkých, ktorých uhranula farebnosť, rôznorodosť a tajomnosť tisícročného obdobia, ktoré nazývame stredovek.


 

GEN - O dědičnosti v našich osudech (kniha) 📚 📖

Autor: Siddhartha Mukherjee

Masarykova univerzita, 2019



Mimoriadne oceňovaná kniha o histórii génu, jednotke dedičnosti a biologickej informácií. Kniha prvýkrát v úplnosti opisuje zrodenie a rozvoj vednej disciplíny vzniknutej na základe objavov Gregora Mendela a významne sa dotýka súčasnosti. Poskytne čitateľom údaje o javoch súvisiacich s genetikou a medicínou, ktoré sa objavili v priebehu 19., 20. a 21. storočia, a tiež o etických i filozofických aspektoch. Vďaka jedinečnému štýlu autora, ktorý je pre neho typický, napr. v knihe Vládkyňa všetkých chorôb, ocenenej Pulitzerovou cenou, je dielo veľmi pútavo a kvalitne napísané.



 

NENÁVISŤ & DOM NA KOPCI (kniha) 📚 📖

Autor: Juraj Thal

Séria: Leo Legen

Artis Omnis, 2017, 2019


Nenávisť:

Marec 2005. Počas nočnej služby privolajú vyšetrovateľa Lea Legena k novému prípadu. Na prvý pohľad to vyzerá ako neškodný požiar chaty v lesoch nad Nitrou. V pivnici však policajti objavia uhorené telo a tajomný odkaz. Mŕtvym mužom je univerzitný profesor, a keď začnú miznúť aj iní jeho kolegovia, nastáva v celom meste panika a strach. Kto bude ďalší na rade?


Leo sa pri vyšetrovaní prípadu ocitá v slepej uličke. Chýbajú stopy, podozrivých je veľa a dôkazy žiadne. Zato však pribúdajú obete. Leo stojí pred najťažším prípadom svojej kariéry. Podarí sa mu rozlúsknuť záhadné posolstvá, ktoré po sebe vrah zanecháva? Odhalí skutočný motív brutálnych vrážd? Alebo zlyhá a bude zodpovedný za besnenie sériového vraha?


Dom na kopci:

Šesť mesiacov po uzatvorení prípadu sériových vrážd spod Zobora sa policajný vyšetrovateľ Leo Legen vracia do terénu. Vážne zranenia, ktoré utrpel pred pol rokom, sú zahojené, pred menom mu svieti vyššia hodnosť a na stole má nový prípad.

Telo mladého dievčaťa, ktoré sa našlo ukryté pod hromadou lístia v Huntáckej doline, svedčí o násilnej smrti. Vyšetrovanie zločinu sa ešte ani poriadne nerozbehne, keď sa Leovi za záhadných okolností stratí dcéra, ktorá sa s priateľmi vybrala na výlet. Vyšetrovateľ sa s kolegami z nitrianskej kriminálky púšťa do divokého pátrania v oboch prípadoch zároveň. Komu dá prednosť – neznámemu mŕtvemu dievčaťu, alebo vlastnej dcére? Vyhrá v ňom policajt, alebo otec? Neľútostná naháňačka s časom a falošnými stopami zatiaľ naberá životu nebezpečné obrátky, ktoré môžu byť pre mnohých osudné...


 

NULA (kniha) 📚 📖

Autor: Charles Seife

Dokořán, 2019

- Životopis jednej nebezpečnej myšlienky.


Táto kniha je históriou nuly. Zrodila sa v staroveku a neskôr sa jej podarilo vybojovať si miesto na slnku na Východe, s presadením na Západe to však mala oveľa ťažšie. Možno preto sa našej civilizácii dodnes mstí a neustále pôsobí nové a nové ťažkosti - od havárií riadiacich systémov až po fundamentálne problémy v modernej fyzike. V rovnakej miere ako históriou nuly je však naša kniha aj históriou ľudí, ktorí po stáročia s nulou bojovali a väčšinou jej nakoniec v nerovnom boji podľahli - učencov, mystikov, vedcov aj kňazov, všetkých, kto sa nule snažili porozumieť a ovládnuť ju. Je to príbeh márnych a často násilných pokusov západného sveta ochrániť sa pred vplyvom východných myšlienok. A je to tiež história paradoxov, ktoré so sebou prináša nevinne vyzerajúce číslo, paradoxov, ktoré miatli aj najchytrejší mozgy minulých storočí a hrozilo narušenie vlastných základov vedeckého myslenia. Nula nakoniec vždy zvíťazila nad tými, čo sa jej stavali na odpor. Ľudia ju nikdy nedokázali prinútiť, aby sa prispôsobila ich filozofiám - bola to naopak ona, kto utváral naše názory na vesmír aj na samotného Boha.


 

HUDBA V ČÍSLECH, ČÍSLA V HUDBĚ (Od Pythagora k Schoenbergovi) (kniha) 📚 📖

Autor: Eli Maor

Dokořán, 2020


Eli Maor sa vo svojej knihe venuje vzťahom medzi matematikou a hudbou. Neraz čitateľovi osvetlí rad prekvapivých detailov, keď skúma, ako možno uplatniť matematický aparát v hudbe aj naopak. Venuje sa napríklad matematickému popisu vzťahov medzi jednotlivými tónmi, systémom ladenia a ich historickému vývoju. Píše o snahe matematikov a fyzikov presne popísať pohyb struny, priestor venuje aj skúmaniu vzniku a charakteru zvuku a jeho prenosu. Ďalšou oblasťou, kde sa prejavujú matematické zákonitosti, sú rytmické pomery v hudbe, ale ani u nich paralely medzi matematikou a hudbou nekončí. Autor ako znalec matematiky a milovník klasickej hudby pozná obe oblasti detailne a čitateľa dokáže svojim záujmom nakaziť; a robí to s podmanivou ľahkosťou.


 

LIEČIVÁ ENERGIA RASTLÍN (kniha) 📚 📖

Autor: Fran Bailey

Ikar, 2020

- Domáce rastliny, ktoré sa vám za starostlivosť odvďačia láskou.





Postarajte sa o svoje rastliny a ony sa postarajú o vás. V knihe nájdete rozličné druhy izbových rastlín, návody na ich staroslivosť a údržbu, a rovnako tak ich vplyv na zdravie. Kniha je obohatená o krásne fotografie. Nájdete v nej množstvo informácií a zaujímavosti. Určená je pre všetkých milovníkov zelene.




 

MOC FAKTOV (kniha) 📚 📖

Autor: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Tatran, 2019

- Desať dôvodov, prečo máme o svete mylné predstavy – a prečo sme na tom lepšie, ako si myslíme.


Na základné otázky o našej planéte, napr. koľko percent populácie žije v extrémnej chudobe, akým tempom rastie počet obyvateľov, aká je úroveň vzdelávania, aký násilný je náš svet, ako nás ohrozujú klimatické zmeny, odpovedá väčšina ľudí nesprávne. Mnohí sa v odhadoch mýlia do takej miery, že odpovede učiteľov, novinárov, investičných bankárov a hoci aj laureátov Nobelovej ceny by dosiahli horšie výsledky ako úplne náhodné odpovede šimpanzov.

Hans Rosling, švédsky lekár, vedec, profesor medzinárodného zdravia a fenomén globálnych konferencií na TED-e, spolu so svojimi spolupracovníkmi ponúka čitateľom revolučne nové vysvetlenie tohto javu. Odhaľuje desať inštinktov, ktoré ovplyvňujú náš pohľad na svet – od tendencie rozdeľovať svet na dva tábory (zvyčajne na my a oni), cez spôsob, ako vnímame správy z médií, až po to, ako vnímame pokrok (sme presvedčení, že svet speje k horšiemu).

Ukazuje sa však, že svet je napriek všetkým nedostatkom v oveľa lepšom stave, než si myslíme. Neznamená to, že neexistujú reálne problémy a riziká. No ak sa neustále všetkého obávame a odmietame vychádzať pri vnímaní sveta z faktov, ľahko sa nám stane, že prehliadneme práve najväčšie hrozby.


Moc faktov je inšpirujúca kniha, plná zaujímavých informácií a napínavých príbehov. Zásadne zmení náš spôsob vnímania a hodnotenia sveta a vo svetle pravdivých faktov nás naučí reagovať na krízy a výzvy budúcnosti.


 

DON'T KNOCK TWICE (hra) 🎮

Vývojár: Wales Interactive

Žáner: Hororová adventúra


Don't Knock Twice je hororová hra z prvej osoby založená na psychologickej strašidelnej mestskej legende. Aby ste mohli zachrániť dcéru, ktorá zmizla vinou matky, musíte odhaliť hroznú pravdu, ktorá je ukrytá za historkou o pomstychtivej, démonickej čarodejnici.

Raz zaklopať aby ste ju zobudili, dva krát zaklopať aby ste ju oživili.


Budete musieť prejsť všetky zákutia veľkého panského sídla a hľadať skryté stopy, vyzbrojený rôznymi predmetmi, a zároveň uniknúť pred hrôzami, ktoré na vás číhajú.



 

THOSE WHO REMAIN (hra) 🎮

Vývojár: Camel 101

Žáner: Hororová adventúra


Keď svetlá zhasnú, plamienky temnoty zažnú v ospalom meste Dormont. Šepot zmiznutí sa nesie mestom, keď sa začína šíriť nesmierne nepríjemný a iracionálny strach, a z tmy sa stáva neželaným odrazom, tých ktorí zostávajú. Niektoré chyby by sa nikdy nemali stať, nie keď je váš život kompletný, no aj tak sa stávajú.

Edward mal dobrý život, krásnu ženu a dokonalé dievčatko, napriek tomu sa ocitol na dne niekoľkých whiskey a jazdil cez noc v Dormonte, aby mohol ukončiť tajnú aféru v snahe opraviť svoje chyby.

Keď sa Edward dostane do hotelu Golden Oak, nevie, do akej miery táto noc zmení jeho život. Hrôzy a temnota, ktoré sa nachádzajú za každým rohom boli vypustené.

Those Who Remain vás vkladá priamo do psychologického hororového príbehu odohrávajúceho sa v kľudnom meste Dormont, obklopeného temnotou a temnými skutkami obyvateľov tohto mesta.


 

The Dark Pictures Anthology: MAN OF MEDAN (hra) 🎮

Vývojár: Supermassive Games

Žáner: Hororová adventúra




Man of Medan je prvým dielom hry z antológie The Dark Pictures, hra prináša nadpozemský horor do južného Pacifiku. Päť priateľov sa vydáva na dovolenkovú cestu s cieľom potápať sa a objaviť bájny vrak z druhej svetovej vojny. Ako sa deň vyvíja a zastihne ich búrka, ich cesta sa rýchlo mení na niečo oveľa hrozivejšie. Kto prežije a kto umrie? Rozhodnutie je iba na vás. Dokážete ich všetkých zachrániť?






 

The Dark Pictures Anthology: LITTLE HOPE (hra) 🎮

Vývojár: Supermassive Games

Žáner: Hororová adventúra


The Dark Pictures Anthology je séria samostatných hororových hier so silným príbehom a bohatým vetvením. Každá z hier prináša úplne nový príbeh, prostredie, nové postavy a 2 režimy pre viacerých hráčov. Zdieľaný príbeh "Shared Story" s priateľom online alebo špeciálne tzv. Pass-the-pad offline režim "Movie Night" pre až 5 hráčov. Každá hra v rámci série je rozprávaná z perspektívy kurátora, vševedúceho pozorovateľa zaznamenávajúceho príbehy života a smrti.


Little Hope je druhou hrou zo série The Dark Pictures Anthology. Štyria študenti a ich učiteľ, ktorí sa ocitnú uväznení a úplne izolovaní v opustenom mestečku Little Hope, musia uniknúť pred desivými prízrakmi, ktoré neúprosne usilujú o ich životy prostredníctvom nepreniknuteľnej hmly.


 

SOMEDAY YOU'LL RETURN (hra) 🎮 Vývojár: CBE software Žáner: Hororová adventúra



Kde si, Stela? Nie je to prvýkrát, čo utiekla. Ale nie ste si istí ... tentoraz to cítite inak. Už dávno ste prisahali, že sa sem nikdy nevrátite. A teraz vás dotiahla naspäť. Vaše hľadanie vás zavedie hlboko do starodávnych moravských lesov a odhalí tajomstvá, ktoré mali zostať pochované. Existujú nočné mory, s ktorými nemôžete bojovať a vyhrať. Niektoré z nich ... by mohli byť vaše.

Ako ďaleko ste ochotní zájsť, ak sa vám nevráti dcéra domov? Someday Youll Return je príbehový psychologický horor, v ktorom otec zúfalo hľadá dcéru uprostred česko-moravských lesov.



 

TEN (Deluxe dition) 🎧🎼💿

Interpret: Pearl Jam

Remasterované a rozšírené vydanie, 2009

Žáner: Grunge


Digitálne remasterované vydanie, rozšírené o dva ďalšie disky (obsahuje dve CD + DVD), monumentálneho debutového albumu skupiny zo Seattlu, pôvodne vydaného v roku 1991. Disk 1 obsahuje digitálne remasterovanú pôvodnú kombináciu platinového albumu Ten. Disc 2 obsahuje digitálne remasterovanú a remixovanú verziu albumu (od producenta Brendana O'Briena) a šesť bonusových skladieb: 'Brother,' 'Just a Girl,' 'State Of Love And Trust,' 'Breath And A Scream,' '2,000 Mile Blues' a 'Evil Little Goat'.

DVD obsahuje doteraz nevydaný koncert MTV Unplugged z roku 1992, vrátane nikdy predtým nevídaného bonusového tracku 'Oceans' so zvukovým remixom 5.1 - priestorovým zvukom.


 

Pre lepšie zobrazenie článku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková

Foto: Amazon, Panta Rhei, Google



278 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page