top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAUJALO MA: Výber za mesiac AUGUST 2020




Prešiel ďalší mesiac a ja som si pre vás opäť pripravila výber toho, čo ma najviac zaujalo a čo vám chcem predstaviť. Možno si medzi uvedenými titulmi sami nájdete niečo, čo vás upúta, rovnako ako mňa. :)

V tejto kolekcií, tak ako v tej predošlej, ale aj v tých ktoré ešte len chystám, nájdete to, čomu v budúcnosti chcem venovať viac priestoru na blogu.


V tomto výbere nájdete nielen novinky, ale aj staršie tituly, pretože dátum vydania pre mňa nie je dôležitý. Vždy sa nájde niečo, čo ma zaujme, či už sa jedná o novinku alebo nie. :)


Tiež sledujte sekciu Aktuality, kde tiež nájdete to, čo chystám a čo ma zaujalo. Je pravidelne doplňovaná a aktualizovaná.


 

TAJNÉ DĚJINY OBJEVOVÁNÍ AMERIKY (kniha) 📚 📖

Autor: Zdeněk Kalkus

CPRESS, 2020

- Kto predišiel Krištofa Kolumba?


S dejinami, ako sú nám bežne predkladané, nie je čosi v poriadku. Minulosť bola totiž zrejme ďaleko dobrodružnejšia a úchvatnejšia, než nám tvrdia učebnice. Amerika bola navštevovaná v priebehu celej svojej histórie príslušníkmi rôznych národov sveta. Prečo ale boli správy o týchto cestách utajované? Ako je možné, že sa niekto pustil do tak riskantného dobrodružstva bez vyspelej techniky? A kto vlastne ako prvý objavil Ameriku?


Tradične sa uvádza meno Krištofa Kolumba alebo tiež Vikingov. Kniha však predkladá inú víziu objavovania nového svetadielu. Uvádza nás do sveta "zabudnutých" námorných objavov a moreplavcov hľadajúcich šťastie a nový život v neznámych oblastiach za oceánom - a to často aj za cenu vlastného života. Autor, dlhoročný znalec latinskoamerických reálií a histórie, nás zoznamuje so záhadami obostierajúcimi pôvod starých amerických civilizácií a ich možné prepojenie s kultúrami Európy alebo blízkeho východu. Všetko dokladá pozoruhodnými príbehmi, záhadnými artefaktami, pestrou galériou veľkých činov a často neprávom zanedbávaných postáv.


 

TAKZVANÉ ZLO (kniha) 📚 📖

Autor: Konrad Lorenz

Portál, 2019

- Prírodné zákonitosti agresie.



Takzvané zlo je asi najznámejšia a najkontroverznejšia kniha Konrada Lorenza, ktorý sa v nej zaoberá témou agresie. Dielo neodmysliteľne patrí ku kľúčovým textom etológie.

Podľa autora je agresia v rámci jedného živočíšneho druhu podstatne častejšia ako tá medzidruhová. Lorenz tvrdí, že agresia plní dôležité funkcie regulácie sociálneho správania, ako je ochrana teritória a rodiny či výber sexuálnych partnerov. Do svojej ucelené teórie agresivity, jej príčin, funkcií a motivácie, zahrnul tiež správanie človeka, pri ktorom sa agresia môže ľahko vymknúť kontrole. Na základe rituálov, ktoré agresiu brzdia aj vo zvieracej ríši, sa však u ľudí vyvíjajú pravidlá morálky.



 

MOUDROST PSYCHOPATŮ (kniha) 📚 📖

Autor: Kevin Dutton

Portál, 2019

- Svätí, špióni a sérioví vrahovia


Na svojej strhujúcej ceste do života psychopatov a ich prefíkaného správania známy oxfordský psychológ Kevin Dutton odhaľuje existenciu stupnice šialenstva, na ktorej má svoje miesto každý z nás. S pomocou najnovších metód zobrazovania mozgu a rozvíjajúcich sa neurovied ukazuje, že brilantný neurochirurg, nemajúci empatiu, má so sériovým vrahom, ktorý zabíja pre potechu, spoločného viac, než by sme si chceli pripustiť, a že lupič na sporo osvetlenom parkovisku môže byť rovnako ľadovo pokojný ako ten najúspešnejší podnikateľ.

Keď autor rozvíja svoju teóriu, že psychopatické sklony má v určitej miere každý, dochádza k názoru, že spoločnosť ako celok je dnes psychopatickejšia ako kedykoľvek predtým. Koniec koncov, psychopati bývajú nebojácni, sebavedomí, očarujúci, bezohľadní a sústredení na cieľ, čo sú vlastnosti ako šité na mieru úspechu v 21. storočí. Múdrosť psychopatov, provokatívna po všetkých stránkach, je vzrušujúcim dobrodružstvom, ktoré odkrýva, že práve naše zavrhované temné stránky často ukrývajú tromfy úspešnosti.


 

VZDELANÁ (kniha) 📚 📖

Autor: Tara Westover

Tatran, 2019

- Túžba po vzdelaní ju zmenila, prebrázdila kvôli nej oceány, precestovala kontinenty, doviedla ju na Harvard a Cambridgeskú univerzitu. Až potom si začala klásť otázku, či nezašla priďaleko, či ešte nájde cestu domov.


Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala do zásoby broskyne a spávala s „plnou poľnou“. V lete s mamou, babicou a liečiteľkou, varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rezné rany, otrasy mozgu, dokonca aj popáleniny po výbuchu liečili doma pomocou byliniek. Rodina bola natoľko izolovaná od bežného života, že nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. A nikto nezasiahol, keď sa starší brat začal správať násilnícky.

Ďalší z Tariných bratov sa dostal na vysokú školu a priniesol jej novinky z ďalekého sveta. Vtedy sa rozhodla vyskúšať nový život. Vďaka samoštúdiu sa jej podarilo zvládnuť matematiku, gramatiku a vedecké predmety na takej úrovni, že spravila test ACT a prijali ju na Brigham Young University. Tam študovala psychológiu, politické vedy, filozofiu a históriu a prvý raz počula o závažných svetových udalostiach ako holokaust a hnutie za občianske práva.


 

TRI ŽENY (kniha) 📚 📖

Autor: Lisa Taddeo

Tatran, 2020


Kniha Tri ženy, príbehy troch žien, ktoré autorka sledovala takmer desaťročie z bezprostrednej blízkosti a prerozprávala ich s ohromujúcou úprimnosťou, predstavuje prelomovú štúdiu erotickej túžby v súčasnej Amerike. S bezprecedentnou hĺbkou a emocionálnou silou odhaľuje jej krehkosť a komplexnosť a definuje odlišnosť ženskej a mužskej túžby.


Kniha je skvelým žurnalistickým i rozprávačským počinom. S nesmiernou empatiou predstavuje čitateľom tri nezabudnuteľné ženy a pozoruhodnú autorku. Za posledných osem rokov prešla americká novinárka Lisa Taddeo šesť ráz naprieč celou krajinou, aby nazrela do duší obyčajných žien z rôznych regiónov a prostredí. Výsledkom jej úsilia je kniha Tri ženy, najvernejší portrét ženskej túžby, aký kto kedy zachytil, a zároveň jedna z najdiskutovanejších kníh posledného roka.


 

S ROZUMEM V KONCÍCH (kniha) 📚 📖

Autor: Edward Dutton

Sol Noctis, 2020



Stávame sa menej inteligentnými. Kniha S rozumem v koncích nám oznamuje tento šokujúci, ale fascinujúci poznatok. Autori nám predstavujú hromadu dôkazov, že ľudia sú dnes podstatne menej inteligentní, než tomu bolo pred sto rokmi.

O výskume dokazujúcom toto kontroverzné tvrdenie donedávna vedeli iba akademici, avšak autori tejto knihy sú toho názoru, že toto poznanie nemôže zostať ďalej uzamknuté vo slonovinových vežiach vedy.

S rozumom v koncoch je prvým populárno-vedeckým dielom šíriacim povedomie o tejto pre budúcnosť kľúčovej téme. Autori knihy dokazujú, že inteligencia, ktorá je výrazne dedičná, narastala až do príchodu priemyselnej revolúcie, pretože ľudia žili pod tlakom darwinistického výberu, čo znamená, že svoje gény odovzdávali predovšetkým inteligentnejší členovia spoločnosti. Od začiatku 19. storočia však inteligencia vo vyspelom svete začala upadať, pretože inteligentnejší ľudia mali priemerne čoraz menej detí. Táto kniha sa zaoberá tým, ako k tomuto obratu došlo a aké bude mať následky. Možno zvrátiť úpadok našej inteligencie? Alebo budeme svedkami rozvratu civilizácie a nástupu novej doby temna?


 

ANATÓMIA ĽUDSKEJ DEŠTRUKTIVITY (kniha) 📚 📖

Autor: Erich Fromm

Citadella, 2019

- Sonda do ľudskej agresivity.


Človek sa líši od zvieraťa tým, že je vrah. Je jediným primátom, ktorý zabíja a mučí členov svojho druhu bez akéhokoľvek dôvodu, či už biologického, alebo ekonomického, a ktorý z toho cíti uspokojenie. Práve jeho biologicky neprispôsobivá a nefylogeneticky naprogramovaná malígna agresivita predstavuje skutočný problém a nebezpečenstvo pre existenciu človeka ako druhu.

Hlavným cieľom tejto knihy je analyzovať povahu a podmienky tejto deštruktívnej agresivity.

Pri človeku musíme rozlišovať dva celkom odlišné druhy agresivity. Prvý, ktorý má spoločný so všetkými zvieratami, je fylogeneticky naprogramovaný podnet na útok (alebo útek), keď sú ohrozené jeho životné záujmy. Táto obranná, alebo benígna agresivita slúži na prežitie jednotlivca a druhu, je biologicky prispôsobivá a ustáva, keď prestáva existovať hrozba. Druhý typ, malígna agresivita, t. j. krutosť a deštruktívnosť, je špecifická pre ľudský druh a väčšine cicavcov prakticky chýba. Nie je fylogeneticky naprogramovaná, ani biologicky prispôsobivá, nemá nijaký účel a jej uspokojovanie je žiadostivé.


 

DEJINY NÁRODOV (kniha) 📚 📖

Autor: Peter Furtado (editor)

Slovart, 2018

- Ako sa utvárala identita štátov.




Dejiny sú nevyhnutnou súčasťou pohľadu, akým každý národ vníma sám seba, preto často bývajú predmetom sporov. Publikácia prináša príspevky 28 renomovaných historikov, ktorí vlastnými slovami opisujú minulosť svojej krajiny tak, ako ju vnímajú oni a ako sa bežne chápe v ich vlasti. Čitateľ má možnosť pozrieť sa na niektoré známe štáty z netradičného uhla: ako vidia samy seba, ako sa vyrovnávajú s kontroverznými udalosťami svojich dejín a ako si želajú byť vnímané v súčasnosti. Je zaujímavé sledovať, aký odlišný môže byť tento pohľad v porovnaní s optimistickým obrazom prezentovaným napríklad v turistických sprievodcoch.



 

MOZOG (kniha) 📚 📖

Autor: David Eagleman

BIZBOOKS, 2017

- Toto je príbeh vášho života utváraného vaším mozgom a vášho mozgu utváraného vaším životom.




Z temnoty a ticha našej lebky ovláda mozog každodenné príbehy reality a určuje, kým sme. V priebehu svojich výskumov a experimentov sa David Eagleman vydáva do sveta extrémnych športov, trestného práva, neverbálnej komunikácie, genocídy, operácií mozgov, intuície, robotiky a hľadania nesmrteľnosti. Pripravte sa na napínavú výpravu do vnútorných svetov. V zdanlivo nekonečnej sieti miliárd mozgových buniek a biliónov synapsií vzniká niečo, čo by ste tam nečakali: vy sami.





 

NAŠA PLANÉTA (kniha) 📚 📖

Autor: Keith Scholey, Alastair Fothergill

Ikar, 2019

- Vydajte sa na nezabudnuteľnú cestu okolo sveta.


Fascinujúci sprievodca k dokumentárnemu seriálu spoločnosti NETFLIX prináša úplne nový pohľad na našu planétu prostredníctvom jedinečných fotografií živočíchov a environmentálnych premien.

Tento pozoruhodný fotografický sprievodca k originálnemu dokumentárnemu seriálu spoločnosti NETFLIX od režisérov sérií Planet Earth (Planéta Zem) a Blue Planet (Modrá planéta) vám sprostredkuje dosiaľ nevídané zábery zo života najzaujímavejších živočíchov, ale aj neuveriteľných zmien životného prostredia.

Preskúmajte najvzácnejšie organizmy na svete a doteraz neprebádané časti Zeme – morské hĺbky, odľahlé lesy či ľadovcové príkrovy – a preniknite do podstaty a tajov nášho prírodného sveta. Pozrite sa na Zem ako nikdy doteraz a zistite, ako ľudia ovplyvňujú svetové ekosystémy. Táto výnimočná publikácia aktívne prispieva k celosvetovej diskusii o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji našej planéty.


 

PROČ SNÍME? (kniha) 📚 📖

Autor: Alice Robb

Host, 2019

- Kto sme, keď spíme?


Novinárka Alice Robbová sa na jednej výskumnej výprave v Peru naučila lucídnemu snívaniu, pri ktorom si spiaci človek uvedomuje svoj stav, a dokonca môže ovplyvňovať podobu vlastných snov. Pre Robbovú to bol mätúci a zároveň povznášajúci zážitok. Nasledujúce mesiace zasvätila štúdiu vedeckých textov o snoch a nemohla si vybrať lepšiu chvíľu: kognitívni vedci a psychológovia sa v súčasnosti začínajú znovu zaujímať o sny a snaží sa pochopiť, prečo sa nám zdajú.


Nesnívame totiž náhodne, sny zjavne majú svoj účel. Pomáhajú nám učiť sa, a dokonca aj prekonávať traumy. Robbová čerpá z historických i aktuálnych výskumov, z vlastných skúsenosti i sprostredkovaných a vyvodzuje, prečo má snívanie pre naše duševné i telesné zdravie zásadný význam.


 

TAJOMSTVO ZLATÉHO POKLADU & ČIERNA PANI Z KEŽMARKU (kniha) 📚 📖

Autor: Tina Van der Holland

Koruna, 2019 & 2020


Tajomstvo zlatého pokladu:

Jún 1682. Richtár Vida má plné ruky práce. V Košiciach deň za dňom dochádza k záhadným vraždám obchodníkov a miznú veľké čiastky peňazí v zlate. Aby toho nebolo málo, Thököly chystá útok na Košice, jeho sestra Eva so svojou krásnou spoločníčkou Rhédeyovou už sú v meste a na návštevu sa ohlási aj palatín Esterházy. V zložitej situácii, keď v meste zavládne strach a vyostrujú sa aj náboženské rozpory medzi protestantmi a katolíkmi, pomáhajú richtárovi dolapiť vrahov a nájsť ukradnuté zlato cisárski dôstojníci z košickej posádky, baróni Sapponara a Guadagni, a kapitán mestských drábov Bodrogi. Podarí sa im to? Dômyselne zosnovaný príbeh, v ktorom vystupujú fiktívne aj skutočné historické postavy, nielen pobaví a zaujme, ale udržiava v napätí od prvej strany po poslednú.


Čierna pani z Kežmarku:

Február 1684. Necelý polrok po legendárnej bitke pri Viedni preberú slobodné kráľovské mesto Kežmarok zo zimného spánku bezohľadné vraždy mladých žien sprevádzané symbolmi bosoráctva. Richtár Cornides má čo robiť, aby vyšetril zločiny a upokojil rozbúrené mesto. A to všetko práve v čase, keď sa má na Kežmarskom hrade konať stretnutie diplomatov troch európskych mocností s Imrichom Thökölym. Hradný pán chce s nimi rokovať o podmienkach mieru pre krajinu zmietanú nielen protitureckými bojmi, ale aj povstaním uhorskej šľachty.

Sú za vraždami politické intrigy alebo len osobná pomsta? Akú úlohu pri tom hrá tajomná hradná kľučiarka Brigita, ktorej znalosti liečivých i nebezpečných elixírov sú všeobecne známe?

Príbeh nerozmotáva len temné zločiny, ale umožní nazretie do detailov života ľudí v 17. storočí počnúc šľachtou a honoráciou mesta až po jeho bežných obyvateľov, ako by sme boli ich súčasníkmi.


 

O ČASE (kniha) 📚 📖

Autor: Carlo Rovelli

Tatran, 2017


"O čase zvyčajne premýšľame ako o čomsi jednoduchom, základnom, čo plynie jednotvárne, nezávisle od všetkého sa posúva od minulosti k budúcnosti a meriame ho hodinami. Máme dojem, že v plynutí času sa vo vesmíre dejú za sebou udalosti: minulé, prítomne, budúce; minulosť je nemenná, budúcnosť otvorená... Všetky tieto domnienky sa však nakoniec ukázali ako klamné.“

„Povaha času ostáva možno najväčším tajomstvom. Zvláštnymi vláknami sa spája s ďalšími veľkými nevyriešenými záhadami: povahou mysle, pôvodom vesmíru, osudom čiernych dier, fungovaním života. Niečo základné nás stále vracia k povahe času."


Stále nevieme, ako funguje čas. Povaha času ostáva možno najväčším tajomstvom. Zvláštnymi vláknami sa spája s ďalšími nevyriešenými záhadami: povahou mysle, pôvodom vesmíru, osudom čiernych dier, fungovaním života. Pre autora predstavuje čas bytostný záujem jeho skúmania. Vo svojom diele O čase rekapituluje všetky naše vedomosti o čase, o cestách, akými sa uberáme, aby sme pochopili ešte viac, o tom, čomu ešte nerozumieme, a o tom, čo tušíme. Snaží sa nájsť odpoveď na otázky: Prečo si spomíname na minulosť a nie na budúcnosť? Existujeme my v čase alebo existuje čas v nás? Čo naozaj znamená, že čas „plynie“? Čo viaže čas k našej subjektívnej prirodzenosti?


Autor rozdelil knihu na tri časti. V prvej zhŕňa všetko, čo o čase pochopila moderná fyzika.

V druhej časti Rovelli opisuje to, čo nakoniec zostane. Prázdna a veterná krajina, akoby zbavená časovosti. Zvláštny a cudzí svet, ale je to náš svet. Tretia časť tejto knihy je najnáročnejšia, ale aj najživšia a nám najbližšia. Vo svete bez času musí nevyhnutne existovať niečo, čo vytvorí čas, ktorý poznáme – usporiadaný čas s minulosťou odlišnou od budúcnosti, so sladkým plynutím. Náš čas sa musí nejakým spôsobom vytvárať okolo nás, na našu mieru, pre nás.


 

HUMOR (kniha) 📚 📖

Autor: Anton Heretik

Ikar, 2019

- Psychológia a psychopatológia komiky

Vede o humore – gelotológii – sa nevenujú len psychológovia a psychiatri, ale aj evoluční biológovia, sociológovia, historici, literárni vedci či jazykovedci. Heretik prevádza čitateľa históriou a teóriami humoru, rozpráva o vzťahu humoru a zdravia aj o humore v psychoterapii. Celú kapitolu venuje židovským anekdotám.


„Dávno predtým, ako som sa dozvedel o existencii Freuda, som začal chápať moc vtipu ako ventilu tabuizovaných tém,“ píše.


S dnešnými teoretickými znalosťami vie lepšie analyzovať, v čom je podstata, pointa, smiešnosť vtipu či komickej situácie. Toto poznanie však vôbec nezlepšuje emočný zážitok, skôr naopak. Čaro sa rozplýva, rozpitvaný motýľ už nie je motýľom...



 

KAŽDÝ KLAME (kniha) 📚 📖

Autor: Seth Stephens-Davidowitz

Lindeni, 2019


Každý klame ponúka fascinujúce, prekvapujúce a niekedy aj smiešne nahliadnutia do všetkého, od ekonómie po etiku, šport, od rasy po pohlavie a ďalšie, všetky čerpané zo sveta Big data. Aké percento bielych voličov nehlasovalo za Baracka Obamu, pretože je čierny? Ovplyvňuje to, kam chodíte do školy, akí ste v živote úspešní? Uprednostňujú rodičia tajne synov pred dcérami? Ovplyvňujú násilné filmy mieru kriminality? Dokážete poraziť akciový trh? Ako pravidelne klameme o našom sexuálnom živote a kto si menej verí, keď ide o sex, muži alebo ženy?


Seth Stephens-Davidowitz skúma tieto otázky a ponúka odhalenia, ktoré nám môžu pomôcť lepšie porozumieť sebe a nášmu životu. Odhaľuje predpojatosti hlboko zabudované v nás, informácie, ktoré môžeme použiť na zmenu našej kultúry, a otázky, ktoré sa bojíme opýtať a ktoré by mohli mať zásadný význam pre naše zdravie – psychické aj fyzické. Každý z nás je obklopený Veľkými dátami a ich vplyv sa znásobuje. Každý klame nás vyzýva, aby sme premýšľali inak o tom, ako vidíme svet.


 

O MRAVENCÍCH A LIDECH (kniha) 📚 📖

Autor: Petr Hampl

Pavel Mervart, 2018

- Sociomorfná projekcia v dejinách myrmekologie.


Hoci sa myrmekologia - náuka o mravcoch - ustanovila až v 19. storočí, objavujú sa mravce v textoch významných prírodovedcov a filozofov už od antiky. Ich obraz sa samozrejme v priebehu dejín menil, avšak zatiaľ neexistovala ucelená štúdia, ktorá by zmapovala snahy o pochopenie mravčích spoločenstiev od najstarších zmienok v predvedeckých spisoch až po súčasné profesionálne práce. A práve túto medzeru by autor chcel aspoň čiastočne zaplniť. Vo svojom skúmaní sa zameriava na zmapovanie rôznych obrazov mravcov v jednotlivých fázach európskej vedy, snaží sa ukázať, aké témy sa v písaní o mravcoch a všeobecne o hmyze vyskytovali, čo práve bádateľa fascinovalo a čo ho naopak nezaujímalo. Na pozadí všeobecného vývoja vedy chce ukázať, ako sa premieňal jeden vedecký objekt - v tomto prípade mravec. Súčasne s tým sa mu však tiež odhaľuje, ako rôzne podoby mravca odrážajú rôzne podoby obrazu človeka, lebo v dejinách myrmekologie vidíme, že jej vývoj nápadne blízko odráža aj premeny filozofické a sociálne. Pohľad na dejiny tohto odboru nám tak odhaľuje aj niečo viac než len históriu, totiž že obraz zvieraťa a obraz človeka sú spojené nádoby. Otázky po prirodzenosti človeka a jeho mieste vo svete sa vždy nejakým spôsobom musia vyrovnať s prirodzenosťou ostatných živočíchov, s ich miestom vo svete a vzťahom k človeku.


 

MAJÍ CHOBOTNICE DUŠI? (kniha) 📚 📖

Autor: Sy Montgomery

Kazda, 2019

Prírodovedkyňa a autorka populárno-náučnej literatúry Sy Montgomeryová odkrýva emocionálny i telesný svet chobotníc a opisuje fascinujúce väzby, ktoré tieto neuveriteľne komplexné a energické bytosti nadväzujú s človekom. Za účelom spoznať tieto divoké, samotárske a dravé mäkkýše predvádza ukážkovú zážitkovú dokumentaristiku a neváha sa za nimi vydať do Akvária New England ani ku koralovým útesom Francúzskej Polynézie a Mexického zálivu. Vďaka tomu sa spriatelila hneď s niekoľkými chobotnicami s výrazne odlišnou osobnosťou miernou Aténou, priebojnou Octaviou, zvedavou Kálí a hravou Karmou.


Len nedávno vedci prisúdili inteligenciu i psom, vtákom a šimpanzom. Teraz s údivom sledujú, ako chobotnice dokážu riešiť rôznorodé úlohy, a snažia sa rozlúštiť význam ich farebných zmien. Montgomeryová toto rastúce uznanie pre chobotnice zachytáva a zároveň rozpráva príbeh o láske, ktorý je striedavo vtipný, zábavný, dojemný aj hlboký. Majú chobotnice dušu? nám oznamuje, čo nás môžu chobotnice naučiť o stretávaní dvoch veľmi odlišných myslí.


 

SAPIENS - STRUČNÁ HISTÓRIA ĽUDSTVA (kniha) 📚 📖

Autor: Yuval Noah Harari

Aktuell, 2018


V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik, Dr. Yuval Noah Harari opisuje históriu človeka ako biologického druhu od prvých ľudí až po súčasnosť, ktorú výrazne ovplyvnili tri revolúcie - kognitívna, poľnohospodárska a vedecká revolúcia. Vychádzajúc z poznatkov z histórie, biológie, antropológie, paleontológie a ekonómie Dr. Harari skúma, ako jednotlivé historické prúdy formovali ľudské spoločnosti, ich nažívanie v rámci spoločnosti, ale aj s prírodou, zvieratami a rastlinami, a dokonca aj ľudskú osobnosť. Autor tak čitateľa núti zamyslieť sa aj nad blízkou či vzdialenejšou budúcnosťou, ktorú ovplyvňuje správanie človeka, vedecký pokrok a jeho snaha pozmeniť zákony prírody len pre svoje blaho.


 

HOMO DEUS - STRUČNÁ HISTÓRIA ZAJTRAJŠKA (kniha) 📚 📖 Autor: Yuval Noah Harari

Aktuell, 2019


Autor Yuval Noah Harari v knihe Homo Deus skúma budúcnosť ľudstva a ponúka víziu zajtrajška, ktorá sa zdá byť nezrozumiteľná, ale časom sa stane neodvratná: ľudstvo stratí nielen svoju dominanciu, ale aj samotný zmysel.

Za posledné storočie sa ľudstvu podarilo nemožné: premeniť nekontrolovateľné sily prírody - hladomor, epidémie a vojny - na zvládnuteľné výzvy. Dnes zomiera viac ľudí na prejedanie ako na hladomor, viac ľudí zomiera na starobu ako na infekčné choroby a samovraždu spácha viac ľudí, ako stihnú zabiť vojaci, teroristi a zločinci dohromady. Sme jediným druhom v dlhej histórii Zeme, ktorému sa samotnému podarilo zmeniť celú planétu, a už sme prestali očakávať, že by naše osudy mohla formovať nejaká vyššia sila.


Homo Deus skúma projekty, sny a nočné mory, ktoré budú formovať dvadsiate-prvé storočie, od prekonania smrti po vytvorenie umelého života. Lenže pri dosahovaní týchto cieľov môže nakoniec väčšina ľudských bytostí stratiť svoj zmysel. Čo budeme robiť potom?


 

AGATHA CHRISTIE: ŽIVOTOPIS (kniha) 📚 📖

Autor: Janet Morgan Dátum vydania: 28. októbra 2020, Slovart

- Jedinečná biografia kráľovnej detektívok, čerpajúca z jej súkromných archívov.


Život a dielo Agathy Christie spracovalo množstvo autorov a sama kráľovná detektívok vydala svoj vlastný životopis, Janet Morganová však dostala ponuku priamo od Agathinej rodiny, aby napísala jej „oficiálnu biografiu“. Vďaka tomu získala exkluzívny prístup k Agathiným zápisníkom, korešpondencii i ďalším písomnostiam a tiež mala príležitosť vyspovedať početných Agathiných príbuzných, priateľov a spolupracovníkov.


Výsledkom je obsiahla a dôkladne spracovaná publikácia, ktorá sa opiera predovšetkým o citáty a svedectvá jednak samotnej Agathy Christie, ako aj tých, ktorí k nej mali blízko. Čitateľom tak ponúka nové uhly pohľadu na Agathinu osobnosť, prácu, rodinu, názory, skúsenosti – a možno dokonca aj na jej záhadné a nikdy nevysvetlené jedenásť dní trvajúce zmiznutie.


 

TYLL (kniha) 📚 📖

Autor: Daniel Kehlmann

Lindeni, 2020


Tyll Ulenspiegel – potulný spevák, artista a provokatér – sa narodil začiatkom 17. storočia v malej dedinke v rodine mlynára, povestného bylinkára a amatérskeho bádateľa, ktorý sa pre svoje záľuby čoskoro dostane do osídiel inkvizície. Chlapec musí utiecť, na púť do neznáma sa s ním vydáva aj pekárova dcéra Nele. Na ceste, všemožne poznačenej hrôzami vojny, dvojica stretáva fiktívne i skutočné historické postavy: mladého spisovateľa Martina von Wolkensteina, žongléra Pirmina, hovoriaceho somára Orignesa, Alžbetu a Fridricha, skrachovaný český kráľovský pár, ktorý svojou nešikovnosťou vyvolal vojnu, lekára Paula Fleminga, priekopníka nemeckej poézie, a tiež fanatického jezuitu doktora Tesimonda či polyhistora Atanázia Kirchera, ktorého najväčšie tajomstvo spočíva v tom, že senzačné výsledky jeho pokusov sú len podvod a výmysel. Ich osudy sa spájajú a prepletajú, vytvárajú epos o tridsaťročnej vojne. A jeho hlavnou postavou nie je nik iný ako Tyll, záhadný kaukliar, ktorý sa jedného dňa rozhodol, že nikdy nezomrie.


 

NEVYLIEČITEĽNÝ ROMANTIK (kniha) 📚 📖

Autor: Frank Tallis

Inaque, 2019


Frank Tallis je spisovateľ a klinický psychológ. U nás ho poznáme ako autora detektívnych románov z Viedne na začiatku dvadsiateho storočia, no v tejto knihe sa predstaví ako chápavý psychoterapeut. Vybral zo svojej praxe nezvyčajné prípady pacientov, ktorí sa trápili pre lásku v jej najrôznejších podobách, a ukazuje nám, že hranica medzi normálnym a nenormálnym je aj v prípade lásky a zaľúbenosti naozaj tenučká.

Predstaví nám ženu, ktorá je presvedčená, že jej zubár ju miluje na veky, muža zblázneného do vlastného odrazu, krásku posadnutú bezdôvodnou žiarlivosťou, mladíka sužovaného smilným démonom či starú paniu, ktorú navštevuje duch jej zosnulého manžela... a ďalších ľudí s originálnymi príbehmi túžby a vášne.

Tallis k nim pristupuje citlivo, s nadhľadom i humorom aj s využitím najnovších poznatkov z výskumu biologických a psychologických mechanizmov romantiky a zaľúbenosti.


 

DĚJINY SVĚTA - komplet /BOX/ (kniha) 📚 📖

Vyšehrad, 2019

Dátum dotlače: 7. septembra 2020


Šesťdielny súbor Dějin světa, ktoré boli samostatne vydané v rokoch 2009-2010 prestížnym nemeckým nakladateľstvom WBG, prináša nový pohľad na celok svetových dejín od nám známych počiatkov až po súčasnú éru globalizovaného sveta. Početný kolektív autorov zahŕňa popredných odborníkov na príslušné obdobia a kultúrne okruhy. Jednotlivé oblasti, epochy a kultúry nestoja izolovane vedľa seba, ale sú prepojené sieťou vzájomných vzťahov a vnímané dôslednou perspektívou celku. Zväzky sú doplnené mapami, tabuľkami a ilustráciami.


 

SHABRANG 🎧 🎼💿

Interpret: Sevdaliza

Dátum vydania: 28. augusta 2020

Žáner: Experimental pop

CD & LP



 

AFTER HOURS 🎧 🎼💿

Interpret: The Weeknd

2020

Žáner: R&B

CD & LP



 

NORMAN F*CKING ROCKWELL 🎧 🎼💿

Interpret: Lana Del Rey

2019

Žáner: Baroque pop, Indie pop

CD & LP



 

LIVE AT POMPEII 🎧 🎼💿

Interpret: David Gilmour

2017

Žáner: Progressive rock

CD & DVD & LP & Blu-ray



 

MAID OF SKER (hra) 🎮

Vývojár: Wales Interactive

Žáner: Hororová survival adventúra


Maid of Sker je survival horor z pohľadu prvej osoby, zasadený do odľahlého hotela, v ktorom dôjde ku krvavej a desivej udalosti. Tá sa odohráva v roku 1898 a je inšpirovaná strašidelným waleským príbehom o Elisabeth Williamsovej. Rozpráva o rodinnom impériu, ktoré sa neštítilo mučenia, otroctva, ani pirátstva. Nad tým všetkým sa vznáša nadprirodzená záhada, ktorá nejako súvisí s hotelovými pozemkami.


Hru vyvinulo štúdio Wales Interactive a dej napísali spisovatelia a dizajnéri, ktorí stoja za hrami ako SOMA, Don´t Knock Twice a Battlefield 1.


 

REMOTHERED: Tormented Fathers & Broken Porcelain (hra) 🎮

Vývojár: Stormind Games

Žáner: Hororová survival adventúra


Tormented Fathers je rýdza a realistická hororová hra o prežitie. Rosemary Reedová, fascinujúca 35-ročná žena, vyhľadá dom Richarda Feltona, aby vyšetrila mysteriózne zmiznutie dievčaťa menom Celeste. Keď sa dostane blízko k odhaleniu pravdy, ocitne sa v boji o svoj život. Postavte sa psychopatom a fanatikom, a zapleťte sa do pavučiny lží, kde prichádzajú k životu vrahovia a posadnutosť.


Broken Porcelain: Po vylúčení z internátnej školy vzpurná Jen utrpí zranenie, keď sa pokúša uniknúť z Ashmann Inn, kde ju poslali slúžiť ako slúžku. Spolu so svojou novou priateľkou, plachou huslistkou menom Linn, si Jen pomaly uvedomuje znepokojivú históriu panstva. Keď dve dievčatá začnú pozorovať podivné udalosti týkajúce sa obyvateľov hostinca, strašidelnej postavy číhajúcej vo vnútri hál a zlovestnej prítomnosti zvnútra hotela, musí duo uniknúť z tohto väzenia s hroznou pravdou... a ich životmi.

Medzitým sa záhadná Rosemary Reedová stretne so starou nemesis, odvtedy znetvorenou majiteľkou Ashmann Inn, v jej pokračujúcom pátraní po Celeste Feltonovej - mladom dievčati, ktoré za nevysvetlených okolností predtým zmizlo.


 

Pre lepšie zobrazenie článku odporúčam prehliadanie na PC

Autor: Lucia Čaprnková

235 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page