top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAHRAJTE SI: Through the Woods

Aktualizováno: 30. 10. 2020





Hororová adventúra z pohľadu tretej osoby od nórskeho štúdia Antagonist je vonku už nejaký ten čas, no ja som sa k nej dostala až teraz a tak som sa vám rozhodla priniesť svoje dojmy a pocity z tejto nepochybne zaujímavej a pútavej hry.


Through the Woods je pre platformy PS4 a Xbox One na svete už od roku 2018, hoci presný rok vydania hry je 2016. Hra je inšpirovaná nórskym folklórom a bytosťami z rozprávok, ktoré neodmysliteľne patria k tejto krajine. Ponúka príbeh matky ochotnej urobiť čokoľvek pre záchranu svojho syna, hoci aj čeliť bytostiam, o ktorých sa jej nezdalo ani v tých najstrašidelnejších snoch.


Napriek tomu, že adventúra Through the Woods nie je "plnokrvná" hororová hra, rozhodne sú v nej momenty, pri ktorých vám prebehne mráz po chrbte.






Karen sa rozhodla usadiť v nórskych horách spolu so svojim synom Espenom, po tom ako ich opustil jej manžel, Espenov otec, a po všetkých náročných skúškach, spojených s rozvodom a jeho odchodom. V tomto od civilizácie vzdialenom kraji, uprostred lesov, sa zvyčajne po nociach venuje svojej práci a takmer každý deň od únavy prespí.


Espen ťažko zvláda pohľad na matku, ktorá mu kvôli tomuto spôsobu života nevenuje toľko času, ako by si prial. Hra odhaľuje tento konflikt medzi nimi a Espenove sklamanie pri pohľade na unavenú spiacu matku.

Na začiatku sa Karen priznáva ako trpela popôrodnými depresiami a po narodení Espena necítila nič, no postupne ako rástol, stal sa pre ňu stredom jej vesmíru. Úvod samotnej hry prezrádza, aký koniec napokon prinesie. Celá hra v podstate predstavuje retrospektívnu spomienku toho, čím si milujúca matka musela prejsť, kým sa jej osud navždy zmenil.






Na začiatku krátko hráte za Espena, no je to naozaj len v úvode. Potom sa už naplno zhostíte úlohy matky. Karen sa po ďalšej náročnej noci zobudí až neskoro popoludní, okamžite zavolá Espena, aby sa ubezpečila, že je nablízku. On sa však neozýva. Na stole nájde list s odkazom, že sa rozhodol ísť von. Večer predtým totiž hovoril o tom, že by rád išiel k jazeru a chytal raky, no keďže matka stále spala, išiel sám a to aj napriek tomu, že Karen nesúhlasila s tým, aby sa v blízkosti poškodeného móla túlal bez dozoru.


Karen sa vydá von a zamieri rovno k jazeru. Tam je svedkom niečoho strašného. Espen nastupuje do lode akéhosi neznámeho muža, ktorý ho unáša preč. Rozbehne sa k mólu a bez zaváhania skočí do studenej vody. V snahe dostihnúť drevený čln prepláva jazero a dostane sa na záhadný ostrov ukrytý v hmle. A práve tu sa začína jej putovanie. Na tomto mieste, na ktorom akoby sa zastavil čas ožívajú legendy a strach otupuje jasné uvažovanie. Karen je však pevne odhodlaná nájsť syna a zachrániť ho z rúk neznámeho únoscu.






Hneď ako prepláva jazero a dostane sa na ostrov, pokúsi sa zavolať pomoc prostredníctvom mobilu, ale chladná voda jazera urobila svoje. Karen si uvedomuje, že na tomto mieste skončila sama, odrezaná od civilizácie a jediné, na čo sa môže spoliehať je baterka, ktorá našťastie zostala funkčná. V tme jej bude veľmi užitočná, ale nie vždy bude rozumné ju zapínať.


Hra je založená na survival štýle, kedy sa budete musieť ukrývať, krčiť a zakrádať sa tmou. V tej totiž číhajú nebezpečné stvorenia. Základom je nájsť správnu cestu, ktorá by vám umožnila dostať sa z ich dosahu a zachrániť si tak život, preto bude často tou najlepšou možnosťou utekať. Tvorcovia to pri hľadaní správnej cesty hráčom nijako neuľahčili. K tej správnej totiž nevedú žiadne nápovedy, preto si budete musieť poradiť v štýle pokus - omyl, keďže veľakrát je potrebne sa vrátiť opäť nazad, lebo cesta nikam nevedie. Zato pri bájnych príšerách vás varuje či už svetelný menhir, ktorý sa objaví vždy, keď sa dostanete do nebezpečnej oblasti alebo samotný rev a zvuky konkrétneho stvorenia.






O tom, čo vás môže postretnúť v nočnom putovaní po tajuplnom ostrove a čo sa stalo jeho obyvateľom, po ktorých tu zostali len schátrané a opustené obydlia, s výnimkou niektorých, čo prežili a rozhodli sa tu zostať, upozorňujú listy a zápisky, čo tu zanechali. Ich deti totiž už dlhé roky unáša záhadný muž, ktorého všetci poznajú ako starého Erika. Napriek snahe ich nemôžu pred ním nijako ochrániť. Samotná Karen o ňom počúvala z rozprávania svojich rodičov, keď bola ešte malá, ale vždy si myslela, že to je len príbeh, ktorým sa zvyknú strašiť deti.






Ak mám zhodnotiť samotnú dĺžku hry, ocenila by som, keby bola dlhšia. Sama uprednostňujem skôr dlhšie adventúry, ktoré ponúkajú dlhší herný zážitok, no cez túto hru sa dostanete pomerne rýchlo. Snáď ešte zastavenia v opustených obydliach a nachádzanie rôznych predmetov o niečo predĺžia čas, ktorý pri nej strávite.


Samotný príbeh je však mimoriadne zaujímavý a môžem povedať, že si ma celkom získal. Je vystavaný na silnom psychologickom aspekte, je to príbeh matky, ktorá urobí čokoľvek pre svoje dieťa. Čelí hrôze, pretože kdesi vo vnútri vie, že tou najväčšou hrôzou je prísť o syna.






Dej plynie najmä v noci, len úvod a záver ponúka jas denného svetla. Aj kvôli tomu si nórsku krajinu nevychutnáte naplno, no o to sa tvorcovia ani neusilovali. Zámerom hry bolo predovšetkým navodiť pocity strachu a hroziaceho nebezpečenstva, ktoré číha práve v nočnej temnote.


Hra si najmä po prvom vydaní v roku 2016 vyslúžila silnú kritiku, kvôli slabému a nekvalitnému dabingu, preto sa tvorcovia posnažili pri ďalšom vydaní v roku 2018 o lepšiu úroveň, a to tým, že pre postavu Karen zabezpečili profesionálnu herečku, ktorá sa postarala o hlbšie precítenie emócií a citového rozpoloženia samotnej postavy. Napriek tomu niektoré postavy v dabingu naďalej značne zaostávajú.






Čo sa týka grafiky hry, nie je na veľmi vysokej úrovni, čo však nepredstavuje nejaký výrazný problém a na potešení z hry vám to určite neuberie. Mne osobne neprekážalo, že tváre postav nie sú dokonale prepracované, lebo príbeh si ma získal svojou pútavosťou a tým, že ma neustále držal v napätí.


Hru Through the Woods hodnotím veľmi kladne a rada sa k nej ešte v budúcnosti vrátim. :)






Žáner: Hororová adventúra

Vydané pre: PC, PS4, XBOX ONE

Počet hráčov: 1

Jazyk: anglický

Dátum uvedenia na trh: pre PC 2016, pre PS4 a XBOX ONE 2018


HODNOTENIE:

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)






 

Autor: Lucia Čaprnková

Foto: Antagonist

Video: Luci Č. - Life & Style - Blog, GameSpot Trailers



213 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page