top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

SPISOVATELIA ODPORÚČAJÚ: Knižné tipy pod stromček #1 🎄📚

Aktualizováno: 30. 11. 2020




Vianoce sú za dverami a mnohí z vás sa nepochybne zamýšľajú nad vhodnými darčekmi, ktorými by obdarovali svojich blízkych. Verím, že niektorí nakupovali v predstihu, ale pre tých, čo ešte nestihli, prinášam niekoľko knižných tipov a to priamo od obľúbených slovenských spisovateľov.


Sama si dovolím si tvrdiť, že kniha je jedným z najhodnotnejších darčekov, ktorým môžeme druhých obdarovať, najmä v prípade, keď viete, že to obdarovaného človeka poteší a je to pre neho to pravé.


Ak ste sa stále nerozhodli a neviete, ktorá knižka by to mala byť, nechajte sa nalákať a inšpirovať. 😊🎁


Predstavujem vám prvú časť Vianočných knižných tipov, v ktorej tie svoje predstaví: Janka Pronská, Martina Monošová, Laura Ensi a Tatiana Macková. 👇




 



Autorka Janka Pronská odporúča:


Tento rok je naozaj veľmi bohatý na nové a zaujímavé knihy, ktorým som neodolala ani ja.


Určite odporúčam Juraja Červenáka a novinku zo série o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi – Anjel v podsvetí, pre mňa osobne TOP kniha. Jurajov rukopis a príbeh je úžasnou cestou do stredoveku, určite poteší nielen jeho fanúšikov a ja nie som výnimkou a už ho mám doma. Páči sa mi, ako opisuje udalosti v stredoveku, kde priam cítite puch mesta a veríte mu každé slovo.


Lucia Sasková a jej Unesená.

Lucia má úžasný talent vystavať príbeh na témach, ktorým by sa iní radšej vyhli a popritom ho prinesie takým spôsobom, že otvárate stránku za stránkou a dychtivo očakávate koniec. Prečítala som viacero jej kníh a vždy som bola nadmieru spokojná.


Katka Gillerová a jej Priveľa tajomstiev.

Katka nikdy nesklamala a jej príbehy sú výborne napísané, sú sondou do ruší hlavných hrdinov a hlavne čítajú sa ľahko a rýchlo, nedočkavo. Aj čitateľ ako ja, ktorý je viac orientovaný na romantické príbehy z historického prostredia, si jej knihy zamiluje.


Zuzka Šulajová a jej Oheň v srdciach, ktorá je príjemným prekvapením tohto roka. Zuzka napísala obsiahly historický román, ktorý má čo ponúknuť, je prepracovaný, je úžasný svojim obsahom a aj zameraním, určite si nájde miesto medzi romantickými príbehmi a výsostne historickými románmi a nepochybujem o tom, lebo poznám jej rukopis z predchádzajúcich kníh.





Kristína Brestenská a jej séria z Írska – V rukách nepriateľa a pripravovaná novinka – Na príkaz kráľa. Kristínka je autorka, ktorá má obrovský talent a jej príbehy si podmaňujú slovenské čitateľky, no zároveň ich zavedú za úžasnú, dobrodružnú a romantickú cestu históriou, mňa nevynímajúc. Odporúčam a teším sa na ďalšie!


Slvetlana Majchráková a jej Zlatá pečať - autorka doteraz napísala niekoľko historických kníh pre deti, približovala im našu minulosť spôsobom – formou príbehov, ktorý je mi blízky, avšak tentoraz sa orientovala na dospelých čitateľov. Pre mňa opäť veľmi príjemné prekvapenie a teším sa na čítanie.


Maria Danthine DopjerováFrancúzsko krížom – krážom.

Úžasná kniha, nádherný prebal a grafika, krásne príbehy, ľudské, známe, pozývajúce vrátiť sa do Francúzska a navštíviť všetky spomínané miesta, ochutnať špeciality, zrakom spočinúť na miestach, ktoré dýchajú históriou a zároveň sú také súčasné. Tejto knihe sa tešila aj moja dcéra a verím, že v nej nájde tak ako aj ja inšpirácie na ďalšie cesty. Ďakujem Maria!





Krvavé jahody, Neviestky Osvienčimu a ZlatovláSSka – neskutočné knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej knižnici, tá posledná a opis toho, čo sa dialo za múrmi táborov, mi zlomili srdce.

Michaela Hajduková má dar povedať pár slovami to, čo by ste nikdy nechceli zažiť, na čo treba pamätať, čo nedokážete ani dočítať, aby sa vám oči nezaliali slzami.


Nakoniec pridávam knihu Šťastné náhody, a nie len pre to, že som prispela do knihy poviedkou spolu s ďalšími autorkami, ale preto, aby sme nezabúdali na to, že kúpou knihy môžeme pomáhať tým, ktorí to potrebujú a zároveň si prečítať pár krásnych príbehov.





Nádherných a dobre napísaných kníh je mnoho, určite zapĺňajú a budú postupne zapĺňať moju knižnicu, no tento rok je môj Vianočný výber takýto.




 


TIP na darček od Luci Č. - Life & Style - Blog



Ak hľadáte pod stromček knihy plné romantiky a lásky, ktorých príbehy sa odohrávajú v časoch dávno minulých, rozhodne siahnite po knižkách od vynikajúcej Janky Pronskej. Jej príbehy sú zasadené do obdobia stredoveku a dej sa odohráva práve na našom území. Vďaka tomu sa dozviete aj zaujímavé fakty a poznatky z našej histórie, o ktorých ste možno ani netušili.


Právo na lásku


Bývalá dvorná dáma Bianka nemá v manželstve s veľmožom Mikulášom Révaiom na ružiach ustlaté. Pán Blatnice je surový ukrutník, ktorý nepozná zmilovanie. Manželku drží na hrade ako vo väzení a jediné, na čom mu záleží, je splodenie dediča. Preto sa mu ani trochu nepáči, že uhorský kráľ Ladislav pozve Bianku na hrad Sklabiňa, aby počas poľovačky robila spoločnosť manželke francúzskeho veľvyslanca. Medzi hosťami je aj mladý rytier, kapitán veľvyslancovej stráže Damien d´Ansacq, ktorého Bianka Révaiová očarí na prvý pohľad. Ani mladej žene nie je galantný rytier ľahostajný, no rokmi zakorenený strach z manžela jej bráni, aby mu dala čo i len najmenšiu nádej.

Situácia sa však zmení, keď Bianku na príkaz palatína Imricha Peréniho vyšlú na francúzsky dvor, aby sa načas stala dvornou dámou Anny de Foix, budúcej uhorskej kráľovnej, a pripravila ju na život v jej novej domovine. Počas cesty do Francúzska, ktorá sa pre mladú ženu zmení na boj o holý život, v Bianke postupne začína klíčiť odvaha čeliť chybám z minulosti, ktoré jej vzali slobodu a spútali dušu. Podarí sa ju však Damienovi presvedčiť, že plameň, čo im obom horí v srdci, sa už nedá uhasiť a že aj ona má právo na lásku?


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Viazaný prísahou


Rytier Samuel de Gara prichádza v prestrojení za potulného pevca na hrad Blatnica, aby splnil sľub, ktorý dal nebohému priateľovi. Štefan Ružbacký mu pred smrťou v osmanskom zajatí prezradil tajomstvo vznešeného pôvodu svojej bývalej manželky Rozálie a zaprisahal ho, aby ju po návrate do vlasti odviedol z Blatnice do kláštora v horách. Dúfal, že tam bude v bezpečí pred veľmožom Jánom Zápoľským, ktorý chce sobášom s Rozáliou získať dedičné právo na uhorský trón.

Samuel sa usiluje presvedčiť Rozáliu, aby s ním odišla. Postupne si získa dôveru nešťastnej ženy, ktorá sa nedobrovoľne stala väzňom na vlastnom hrade, a zloží jej prísahu vernosti a meča. Jedna vec je však prísaha a druhá rytierovo srdce. To Samuelovo bije iba pre Rozáliu, hoci si je vedomý, že jeho láska k nej ostane nenaplnená. Strach o jej život a city, ktoré k nej prechováva, ho odpútavajú od povinností, no Rozália mu to vôbec neuľahčuje, práve naopak: kým sa za ňou navždy zatvoria brány kláštora, chce zažiť lásku, o akej Samuel spieva vo svojich baladách.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Dve mince nádeje


Helena Forgáčová, pani hradu Hajnáčka, sa po dobytí svojho sídla Osmanmi ocitne medzi zajatcami priekupníka s otrokmi. Strach o syna, ktorý sa narodil v zajatí, jej nedovolí, aby prezradila, kto v skutočnosti je. Nádej, že sa niekedy dostane na slobodu a vráti sa domov, postupne zhasína. Až keď jej jedného dňa neznámy cudzinec zo súcitu daruje dve zlaté mince, znovu sa odváži veriť v zázrak.

Uhorský rytier Drago Draškovič, ktorý sa pred rokmi upísal nenávidenému obchodníkovi z Aradu, aby zachránil svoju snúbenicu, konečne pochopí, že milovaná žena je preňho navždy stratená, a vyráža na svoju poslednú výpravu. Nešťastná otrokyňa s dieťaťom v náručí mu na chvíľu pripomenie, čo stratil. Jeho náhly čin spustí lavínu udalostí, ktoré majú zachrániť nielen neznámu ženu a jej syna, ale aj rytierovu dušu a srdce.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Verenica


Šľachtickej dcére Juliane Brezovickej osud nenadelil šťastné detstvo. Matka jej zomrela pri pôrode a otec na ňu kvôli tomu zanevrel. Vychováva ju stará bylinkárka, ktorá ju chráni pred krutou kastelánkou. Keď jedného dňa zavíta do pevnosti Hamborek Imrich Tárcai, mladý syn grófa z Kamenice, aby sa z poverenia kráľa stal Julianiným snúbencom a poručníkom, jej život sa od základu zmení – z nechceného dieťaťa je dedička Hamborka a Imrichova verenica.

Z Juliany vyrastie krásna mladá žena, no na svojho snúbenca márne čaká celých päť rokov. Keď už prestáva dúfať, že sa s ním stretne, dostane pozvanie na kráľovský dvor. Ibaže v Budíne ju nečaká hrdina z jej detstva, ale zhýralý pijan a záletník. Zdrvená Juliana požiada kráľa, aby zrušil ich zasnúbenie. Je však všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá? Je Imrich naozaj tým, za koho ho všetci pokladajú? Dramatické udalosti, hrozba moru pustošiaceho krajinu a všadeprítomná smrť preveria odvahu a česť každého človeka. Nájdu Imrich s Julianou opäť cestu k sebe a dajú šancu láske, ktorú skrývajú v srdci?


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁





Ďalšie knihy od autorky Janky Pronskej nájdete TU. 🎁



 



Autorka Martina Monošová odporúča:


Nielen počas posledného mesiaca v roku si dokážeme nájsť čas a vychutnať si dobrú knihu. No nájsť príbehy, z ktorých v malej hrejivo blízkej spomienke zostáva v našej mysli čosi ako čriepok aj po dňoch, týždňoch či rokoch, tak takých je málo.


Pre mňa osobne je ako pohladenie celá tvorba Françoise Saganovej. Veľmi ma potešilo, keď nedávno vyšiel aj v slovenčine jej celkom posledný, hoci nedokončený rukopis.


Pre autora je tiež neuveriteľne milá a blízka zbierka poviedok od Laurence Cossé: Už nepíšete?, ktorá sa akoby díva cez spisovateľovo plece.


A z francúzskej literatúry, zrejme ako každý, milujem aj celú tú romantickú historickú klasiku od Juliette Benzoniovej, až po Dumasa.


Ďalej sú mojou srdcovkou inšpiratívne diela Susanny Kubelkovej, ktorej knihy by mali byť povinných čítaním najme pre mladé ženy. Ale nikdy nie je neskoro objaviť túto Rakúšanku s nekonečnou chuťou do života.

... a, samozrejme, Agatha Christie, jej svieži a elegantný štýl, napínavý príbeh, a úctivý prístup ku každej postave.





Ak mám byť vo svojich odporúčaniach presná, určite nesmiem zabudnúť na inteligentný humor Haliny Pawlowskej, ktorý vždy triafa do čierneho, no nikoho neurazí.

Podobný humor nachádzam u majsterky každodenného paradoxu Joanny Chmielewskej, hoci niektoré jej diela nepochopí čitateľ, ktorý nezažil idiociu socializmu na vlastnej koži. Ale jej Správa od nebožtíka je neuveriteľne nadčasová a zaručene rozvibruje bránicu niekoľkokrát na každej strane.


Začiatkom tohto roka ma naozaj príjemne prekvapila a osviežila fantázia, s akou je napísaný dvojdielny román od Michaely Elly Hajdukovej Rekviem pre anjela a Démonov anjel. Prekvapuje ma, ako sa mi mnohé scény ozývajú v hlave doteraz. Veľmi sa teším, keď sa k tomuto príbehu vrátim, a je mi nesmierne ľúto, že kniha sa nedá čítať viackrát po prvý raz. Od Michaely som zatiaľ prečítala aj Nepriznanú, a táto kniha by, podľa mňa, mala patriť k povinnému čítaniu na stredných školách. V tejto kolegyni vidím ešte nesmierny potenciál.





Ostatné hádam len v skratke: Carrie Adamsová (predovšetkým jej Krstná), určite Dan Brown a Henning Mankell, Daphne du Maurier: Rebecca (prekrásna rovnováha romantiky a detektívky bez prázdneho sentimentu), William S. Maugham: Svadba (poučné pre začínajúceho autora), Loe Rosten a jeho Pan Kaplan má stále třídu rád – láskavý humor v tejto prekladateľskej nočnej more si môžeme užiť aspoň v češtine.


Z našej súčasnej tvorby by som určite odporúčala aj, dnes už klasickú stálicu Petru Nagyovú-Džerengovú, potom ma zaujala Hanka Lasicová a jej Pravdivé lži, Silvia Koscelanská-Hajdučeková: Povedať prepáč nestačí – a mohla by som pokračovať. Ale určite nesmiem zabudnúť na nezameniteľne brilantnú, pravdivú a humánnu Jaroslavu Blažkovú, ktorej Happyendy a To decko je blázon držím často v ruke opakovane. Aj tieto dve knihy by mala mládež čítať povinne. Určite patria k sviežim klenotom našej literatúry.




 

TIP na darček od Luci Č. - Life & Style - Blog


Pokiaľ hľadáte knihu s kvalitným príbehom, rozhodne siahnite po románoch od Martiny Monošovej. Vo svojej tvorbe sa zameriava na príbehy zo súčastnosti, ale aj minulosti, takže si prídu na svoje aj milovníci historických románov, v ktorých nechýba, samozrejme, láska.


Séria Sophie:


1. diel: Ples u vojvodkyne


Píše sa rok 1531. Na francúzskom zámku Anet sa za dramatických okolností objaví mladučká šľachtičná, ktorá nielenže stratila pamäť, ale ani nerozpráva. Jej príchod zasiahne do života majiteľky zámku, dvornej dámy Diany de Poitiers, ako aj ostatných členov jej domácnosti. Lenže kto sa usiluje záhadnej kráske o život, až radšej predstiera, že je nemá? A kam sa podel rytier Marcel, ktorý ju odvážne zachránil pred banditami, alebo kam zmizli jej vzácne klenoty? A kto v skutočnosti krásna neznáma naozaj je?


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


2. diel: Rytierova druhá šanca


Ples u vojvodkyne Diany de Poitiers sa neskončil podľa jej predstáv. Nielenže sa nepodarilo zistiť, kto neznáma šľachtičná je, ale náhle niekam zmizla. Jej totožnosť dokáže objasniť len samotný kráľ, František I., ale ten váha, aby nespôsobil škandál. Na povrch presakujú tajomstvá, ktoré by radšej mali zostať zamknuté v minulosti a ktoré nedajú spávať samotnému panovníkovi. Situáciu pri dvore by pomohla upokojiť oficiálna svadba vojvodu de Guisé s krásnou neznámou, ibaže tá sa zo strachu o svoj život, ktorý je stále v ohrození, pokúša uniknúť. Skrýva sa pod ochranou statočného rytiera Marcela, ktorý sa však správa stále záhadnejšie.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


3. diel: Ruže pre princeznú


Kráľa trápia starosti. Nečakane zomrela jeho matka a po nevydarenej svadbe vojvodu de Guisé sa znovu stratila Sophie de Marginel. Ak sa čím skôr nenájde, Jeho Veličenstvo očakáva veľké nepríjemnosti zo strany Spoločenstva psa. Sophie hľadá aj jej poručník, markíz de Pays-Rouge, hoci návratom do Francúzska ohrozuje vlastný život. Kto v skutočnosti tajomný markíz je a čo sa stalo pred dvadsiatimi rokmi? Aká minulosť to všetkých spája?


Kniha vychádza: December 2020.

Knihu si môžete kúpiť čoskoro TU. 🎁





Lekcie z nenávisti


Po tom, ako ju vyhodí zbitú na ulicu uprostred výnimočne studenej marcovej noci jej mafiánsky manžel Miro, zostane Irena Vikárová odkázaná na pomoc svojho dávneho milenca Sveťa. Vplyvný Miro jej ale znemožní, aby si našla prácu, a tak je na neurčitý čas nútená prijať neslušný návrh svojho právnika Alexa. Irena sa dáva dokopy, aby zosnovala pomstu manželovi. To jediné jej totiž zostalo. Mierne erotický príbeh s detektívnou zápletkou o tom, ako sa z nešťastia zrodí chuť po pomste, ako zaslepenosť pomstou prináša hriech, a ako aj napriek hriechu vznikne láska, lebo láska má vlastné pravidlá, a môže sa zrodiť aj pri Lekciách z nenávisti.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Miluje nemiluje idem


Osudoví muži, ale iba jeden je ten pravý. Dve ženy, ale ani jedna nechce ustúpiť. Andrea a Kristína, ktoré si jedna o druhej myslia "svoje", by si navzájom nijako neprekážali. No osud chcel, aby sa ich životy ironicky popreplietali do zmotanca, v ktorom sa končia aj omnoho silnejšie ženské priateľstvá, a život im nenápadne preteká pomedzi prsty… Príbeh dvoch žien na pozadí dynamicky sa meniacich životných podmienok, vyplývajúcich z veľkých spoločenských zmien od osemdesiatych rokov až po súčasnosť, napísané podľa skutočných udalostí.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁





Ďalšie knihy od autorky Martiny Monošovej nájdete TU. 🎁



 



Autorka Laura Ensi odporúča:


Kníh, ktoré som za tie roky prečítala je mnoho a mnohé z nich by som odporúčala prečítať si. No pokúsim sa z nich vybrať naozaj tie, ktoré stoja za to a najmä tie, ktoré sa ešte dajú zohnať v kníhkupectvách.

Môžeme začať mojim obľúbeným žánrom a to je fantasy. Z tohto žánru rozhodne odporúčam spisovateľku Sarah J. Maas a jej dve knižné série Trón zo skla a Dvory. Potom u mňa rozhodne vedie spisovateľ Rick Riordan so všetkými svojimi sériami. Môžete začať ktoroukoľvek, ale oplatí sa prečítať si najprv Percyho Jacksona, až potom Bohov Olympu a Magnusa Chasea. Potom rozhodne séria Mesačné kroniky od Marissy Meyer, z ktorej je však po slovensky vydaný zatiaľ len prvý diel.





Každý kto má rád nekromanciu a v knihách nepotrebuje vlkolakov, upírov či polobohov, mal by siahnuť po sérii Staré království od Gartha Nixa. Z tej po slovensky bohužiaľ vyšli len prvé dva diely, no v českom jazyku je preložená celá séria a dá sa ešte zohnať v rôznych internetových kníhkupectvách či antikvariátoch.

Z literatúry pre mládež s romantickou linkou určite odporúčam knižné série ako Selekcia od Kiery Cass, Drahokamy od Kerstin Gier (v tejto okrem lásky nájdete aj cestovanie časom) a čokoľvek od Colleen Hoover, táto autorka nikdy nesklame, pokiaľ máte chuť prečítať si niečo romantické, pri čom si oddýchnete.



Určite by žiadnemu knihomoľovi nemali na poličke chýbať tituly ako je Harry Potter alebo séria Odkaz dračích jazdcov či Anna zo Zeleného domu. Milovníkom zvierat rozhodne odporúčam knižky ako Psie poslanie, Gump: Pes ktorý naučil ľudí žiť a Umenie pretekať v daždi.





Čo sa týka poézie, určite siahnite po dielach od Edgara Allana Poea, Francesca Petrarcu, Rupi Kaur a českej autorky Báry Vencálkovej, ktorú nájdete aj na instagrame pod účtom @pise.b

Zo slovenskej tvorby rozhodne odporúčam autorky Natu Sabovú, Zuzku Šulajovú a Miroslavu Varáčkovú a pokiaľ chcete objaviť nejakých nových autorov zo slovenskej tvorby, rozhodne sa pozrite na webové stránky Vydavateľstva Maxim, ktoré vydáva len slovenských autorov. Nájdete tam z každého rožka troška, od knižiek pre deti až po romány pre dospelých.




 

TIP na darček od Luci Č. - Life & Style - Blog


Laura Ensi je talentovaná mladá utorka, ktorá vydala dve úspešne fantasy knihy zo série Spoločenstvo. Tieto knihy ponúkajú originálny a jedinečný príbeh, ktorý ocenia všetci milovníci tohto žánru. Ak hľadáte darček, ktorý by potešil najmä mladých fantasy maniakov, siahnite práve po týchto knihách. Úspech je zaručený.


Spoločenstvo I. - Zrod vlčej bojovníčky


Raine Zair je v podstate celkom obyčajné a nenápadné sedemnásťročné dievča, ktoré študuje, brigáduje, zbožňuje svojich bratov a o láske zatiaľ len sníva. Jej pomerne všedný život sa však v okamihu obráti hore nohami. V jednu noc sa z nej stane výnimočná vlčica. Musí opustiť rodinu, odrazu na jej pleciach leží obrovská zodpovednosť za celú svorku a rieši aj otázku, koho si zvoliť za životného partnera.

Číha na ňu množstvo nebezpečenstiev, mnohí usilujú o jej život a na jej pleciach je záchrana nielen vlčieho sveta.

Dokáže sa toto dievča vzdať toho, čo miluje najviac, aby zachránilo životy svojich najbližších? Dokáže vraždiť, aby prežilo?


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Spoločenstvo II. - Zrod vlčieho impéria


Raine Zaire už viac nie je obyčajným mladým dievčaťom. Naučila sa, aké nástrahy na ňu čakajú a nesie si už na tele i na duši mnohé jazvy. Stala sa ženou, alfou vlčej svorky, vyvolenou alba lupus a manželkou. Na svojich pleciach nesie obrovské bremeno musí zjednotiť všetky vlčie svorky a postaviť sa na odpor ich odvekým nepriateľom - Venatorom. Počas svojej dobrodružnej cesty získa mnoho spojencov a zistí, že svet vôkol nej vôbec nie je taký, aký sa na prvý pohľad zdá.

Bude to však stačiť na to, aby zachránila všetkých Vlkov? Budú ona a jej svorka schopní zastaviť zlo? Alebo ich všetkých na konci dlhej cesty čaká len smrť?


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁



 


Autorka Tatiana Macková odporúča:


O mesiac je Štedrý deň. Máte problém vybrať správny darček?


U mňa celý život platí stará pravda – kniha je ten najúžasnejší podarúnok. Viem, niekedy je ťažké nájsť správny titul, ktorý by obdarovaného prekvapil aj potešil. Tu je každá rada drahá. Napriek tomu ste sa rozhodli nejakú knihu predsa len kúpiť?


Skúste najprv slovenských autorov – garantujem, že objavíte širokú škálu štýlov, tém aj spracovaní. A určite nebudete ani jednou sklamaní. Nemôžem vybrať konkrétnu knihu, lebo je priveľa autorov a ich diel, ktoré som si obľúbila. Vedzte však, že v ponuke sú úžasné príbehy z histórie (našej aj cudzej), príbehy plné lásky a romantiky, príbehy plné erotiky aj vtipných scén, príbehy fantasy, horory, sci-fi, skvelé detektívky, tiež fanúšikovia postapokalyptických príbehov a krásnych rozprávok si prídu na svoje. Treba sa iba trochu poobzerať.


Ale predsa len si (mimo odporúčaných slovenských autorov) dovolím navyše spomenúť aspoň tieto tri diela:


Mňa dostala posledná kniha pána Pavla Dvořáka, ktorého odchod som vnímala s veľkým smútkom. Sú to „Stopy dávnej minulosti X.“, ktoré podľa poznámok pána Dvořáka dopísala jeho manželka Daniela Dvořáková. Na stránkach krásnej publikácie nájdete nielen históriu, ale aj príbehy zo života pána Dvořáka, pri ktorých sa raz zasmejete, inokedy vám stisne srdce a poplačete si.


Druhou je dielo Delie OwensovejKde raky spievajú“.

Krásny, nezvyčajný, podivuhodný a v podstate smutný príbeh dievčiny, ktorá vyrastala v izolácii obklopená prírodou, opustená postupne všetkými členmi rodiny. Napriek tomu sa z nej stala samostatná a úspešná žena. Všetko má však svoje „ale“. Tu je to záhadná vražda mladého muža a jej prekvapujúce rozuzlenie.


A malý bonbónik na záver: Pre priaznivcov skutočných detektívnych príbehov je vhodná kniha „Zabudnuté prípady inšpektora Šétaffyho“. Z poznámok a zápiskov medzivojnového známeho kriminálneho inšpektora ju spísal jeho vnuk s rovnakým menom - Jozef Šétaffy. Z útlej knižky na čitateľa dýchne atmosféra starej Bratislavy, jej uličiek, príbehy zlodejíčkov aj okradnutých, hlavne však bravúrne vyriešené zločiny.


Želám vám všetkým krásne sviatky, možno poznačené týmto podivným rokom, ale o to viac radosti vám prajem pri čítaní nových kníh, ktoré nájdete pod stromčekom.




 

TIP na darček od Luci Č. - Life & Style - Blog

Ak hľadáte kvalitné historické romány, ktoré okrem samotnej dávky historických faktov ponúkajú aj dávku romantiky, siahnite po románoch Tatiany Mackovej. Týmto výberom určite potešíte každého milovníka tohto žánru a zaručene nič nepokazíte.


Séria Nitky osudu:


Séria "Nitky osudu" z edície "Kvety vášne" zachytáva dejiny Slovanov a prostredníctvom jedinečných príbehov odhaľuje a približuje život významných osobností minulosti prepojením faktov a fikcie.


Milica a knieža


Dejiny rodu Merovejovcov sú plné intríg, nenávisti a krviprelievania. Osirelý potomok mocných panovníkov, vychovávaný slovanskou pestúnkou, vyrastá v horách divokej Gálie, kde počúva príbehy o barbarských hrdinoch a sníva o dobrodružstvách. Postupom času sa z odvrhnutého princa stáva odvážny bojovník, ktorý prijme návrh franského kráľa odísť s karavánou zbraní do nebezpečného kraja za Dunaj. Tak sa v časoch boja proti avarskému útlaku zrodí medzi Slovanmi legenda o tajomnom franskom kupcovi Samovi, ktorý až tu, ďaleko od domoviny, naplní svoj osud. Prišiel, aby si svojou odvahou získal úctu, oslobodil ich, zjednotil a napokon im vládol. Prišiel, aby medzi nimi spoznal nielen sám seba, ale aj lásku jedinej ženy, o ktorej srdce sa oplatilo bojovať.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Tieňohra


Môžeme sa iba domnievať, čo sa naozaj odohralo v roku 833 na území dovtedy pokojného Nitrianskeho kniežatstva. Jeho obyvatelia si vychutnávali pokoj a mier a netušili, že panovník susedného kniežatstva sa rozhodne všetko zmeniť. Nečakali útok, nevedeli, že príde smrť. Ani to, že vycvičené moravské vojská plienením a vraždením zničia všetko, čo poznali. Ich domovy, rodiny, zvyky dávnych predkov aj úctu k starým bohom.

Ani taktika a múdrosť kniežaťa Pribinu, či veľká láska jeho milovanej kňažnej nedokázali zastaviť tých, čo bažili po moci. Mier, pokoj aj samotná láska sú odrazu iba slová. Sloboda skončila v troskách horiacich osád a hradísk. Zostal smútok, sklamanie, iba iskrička nádeje. A nutnosť žiť ďalej...


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Každý si nesie svoj kríž


Nitrianske kniežatstvo sa spamätáva z útoku Moravanov a postupne sa stáva súčasťou Veľkej Moravy. Unikne knieža Pribina po úteku z Nitry svojim prenasledovateľom? Nájde silu začať nový život, aby ochránil syna a splnil tak posledné želanie milovanej manželky? Prekonajú Nitrania ťažký údel podmanených a zmieria sa s prítomnosťou dobyvateľov?

Život v Nitriansku po vpáde moravských vojsk ide ďalej napriek strachu a neistote. Ako smrť, aj láska je nezničiteľná. A prijatie iného náboženstva je v tých ťažkých dobách, keď staré ustupuje novému, často otázkou prežitia.

Sledujte strastiplné putovanie kniežaťa Pribinu po Európe, ako aj osudy Nitranov a Moravanov po obsadení Nitrianskeho kniežatstva a vzniku Veľkej Moravy.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁


Nádej z Blatnohradu


Brehy Blatenského jazera už nie sú opustené. Práve tu zvrhnutý nitriansky knieža vybudoval nový domov pre seba, svojho syna i priateľov.

Blatenské kniežatstvo pod vládou kniežaťa Pribinu rozkvitá a mocnie. Dokáže jeho panovník ochrániť svoj ľud pred vojnami, zúriacimi za hranicami? Ako dlho bude odolávať smrti, čo mu dýcha na krk? Ako zvládne jeho syn Koceľ bremeno nástupníctva po svojom veľkom otcovi?

Na stránkach Nádeje z Blatnohradu sa zavŕši osud kniežaťa Pribinu, aby sme mohli spoznať jeho syna Koceľa. Silu jeho srdca i mysle, jeho smútky a radosti. Veľkú lásku k milovanej Margaréte, aj nezištné priateľstvo s vierozvestcom Metodom, ktorému sa stal pomocníkom a ochrancom.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁





Vinná láskou


"Vinná láskou" je príbeh poslednej ruskej cárovnej Alix, napísaný z jej pohľadu. Osudová láska Alexandry a Mikuláša bola poznamenaná prekážkami a veľkými skúškami. Svoje city boli nútení chrániť pred celým svetom.

Alexandra len vďaka Mikulášovej láske prekonala obavy, nezhody, náboženské rozdiely, psychické aj fyzické utrpenie, ústrky aj nepochopenie cárovho dvora. Vzácne okamihy šťastia jej priniesli štyri milované dcérky a po rokoch súženia aj vymodleného syna.

Aj tu však opäť zasiahol osud – krutý a nemilosrdný. Prekliatie rodiny zasiahne jediného syna, trpiaceho chorobou, ktorá ho môže kedykoľvek pripraviť o život. Roky ho chráni, obracajúc sa o pomoc k Rasputinovi, bez ohľadu na názory dvora. S nehou a láskou vychováva malého cároviča aj svoje krásne dcéry, aby ich jej z náručia napokon vytrhla surová vražda.

O láske, aká bola ich, väčšina z nás iba sníva. Alexandra a Mikuláš milovali. A chybovali. Najväčšou vinou poslednej ruskej cárovnej však bola predovšetkým jej nesmierna láska.


Knihu si môžete kúpiť napríklad TU. 🎁



Ďalšie knihy od autorky Tatiany Mackovej nájdete TU. 🎁

 



Tak našli ste si tú správnu knihu pre vás alebo vašich blízkych?

Verím, že vám tipy od obľúbených autoriek priniesli mnoho inšpirácie. 🎄📚


Určite si nenechajte ujsť aj druhú a tretiu časť Vianočných knižných tipov, ktorú pre vás pripravujem už čoskoro.


 

Autor: Lucia Čaprnková

Foto: Janka Pronská, Martina Monošová, Laura Ensi, Tatiana Macková



628 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page