top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

POZRITE SI: Podoba vody - Guillermo del Toro

Aktualizováno: 28. 7. 2020


Autor diela: James Jean


Guillermo del Toro je mexický režisér, autor, herec a bývalý maskérsky umelec so špeciálnymi efektmi. Najviac známy je pre filmy Faunov labyrint (2006) a Podoba vody (2017) - práve tento film získal cenu Akadémie v hlavných kategóriách: najlepšia réžia a najlepší film.


Keďže patrí medzi mojich obľúbencov, rozhodla som pre výber z jeho filmov, ktoré odporúčam si pozrieť. Po filme Purpurový vrch (Crimson Peak), pokračujem filmom Podoba vody (The Shape of Water). :)


Film okrem Oscara za najlepší film a najlepšiu réžiu získal zlatú sošku ešte v ďalších dvoch kategóriach: Najlepšia hudba a Najlepšia výprava.


 



Žáner: Dráma / Fantasy / Romantický

Výroba: USA

Rok: 2017

Dĺžka: 123 min


Réžia: Guillermo del Toro

Scenár: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor

Kamera: Dan Laustsen

Hudba: Alexandre Desplat

Hrajú: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer,...



  • V utajovanom americkom vládnom laboratóriu prebiehajú experimenty s podivuhodným obojživelným netvorom objaveným v Amazonií. Vie sa o ňom veľmi málo – domorodci ho uctievali ako boha, môže dýchať na vzduchu i pod vodou, podobá se človeku a je považované za nebezpečného tvora. V laboratóriu ho drží a bezohľadne skúma ambiciózny vládny agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zaobchádza s ním skôr ako s biologickým materiálom ako so živou bytosťou. Jeho experimenty neberú ohľady na to, či objekt skúmania zostane na žive. V rovnakom laboratóriu pracuje nemá upratovačka Elisa (Sally Hawkins) a keď se náhodou stretne s uväzneným stvorením, dokáže s ním nadviazať takú komunikáciu, ku ktorej nie sú potrebné žiadne slová. Stačia im gesta a emócie. Elisa ho nevníma ako nebezpečného netvora, cíti predovšetkým jeho obrovskú osamelosť. Je to aj tím, že tato záhadná bytosť má jednu základní vlastnosť vody. Ako voda príma tvar nádoby, tak rovnako tento vodný tvor príma vlastnosti každého, s kým sa stretne, a odráža tak jeho agresivitu, osamelosť alebo bezpodmienečnú lásku. Vďaka tomu sa medzi ním a vnímavou Elisou vytvorí silné puto. V okamžiku, kedy hrozia ďalšie brutálne pokusy, Elisa pochopí, že je čas na spoločný útek. A pretože sa dej príbehu odohráva v 60. rokoch minulého storočia, nezaobíde sa to bez účasti sovietskych špiónov.







HODNOTENIE:

⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)


ČSFD hodnotenie: 63%







ZAUJÍMAVOSTI:


- Režisér Guillermo del Toro napísal dlhé charakteristiky každej hlavnej postavy. Niektoré z nich mali údajne viac ako 40 strán. Potom ich ponúkol hercom a povedal, že sa môžu rozhodnúť využiť ich, alebo ignorovať. Herci reagovali rôzne, napríklad Richard Jenkins (Giles) povedal, že charakteristiku ignoroval a uviedol: "Jediná dôležitá vec je to, čo sa deje na obrazovke," zatiaľ čo Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler) povedal, že ich čítal, a že mu to pomohlo v prevedení svojej postavy.


- „Monštrum“ opäť stvárnil herec Doug Jones, ktorý s režisérom Guillermom del Torom natočil už šiesty film. Doug Jones strávil každý deň tri hodiny, kým sa dostal do kostýmu. Podľa neho to však nebolo nič, v porovnaní s predchádzajúcimi kostýmami, ktoré nosil v iných Guillermových filmoch.


- Film mal premiéru na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, konkrétne v divadle Elgin. Scény z divadla boli točené práve v tomto divadle, takže diváci vo filme sledovali sálu, v ktorej práve sedeli.


- Jeden z plagátov bol ručne nakreslený taiwansko-americkým umelcom Jamesom Jeanom.


- Režisér Guillermo del Toro chcel snímok pôvodne natočiť čierno-bielo.


- Tvor vo filme je inšpirovaný filmom Netvor z Černé laguny (1954). Richard (Michael Shannon) vo filme hovorí, že ho našli v rieke v Južnej Amerike, kde je vsadený aj príbeh filmu, ktorým sa tento film inšpiruje.


- Guillermo del Toro začal s prípravami na film už v roku 2011. Sám z vlastných prostriedkov financoval tím, ktorý vytváral laboratórium a vodného tvora.


- U väčšiny filmov je scenár napísaný pred tým, než sú herci vybraní, ale tu del Toro presne vedel, koho chce obsadiť. Napísal preto scenár pre Sally Hawkins (Elisu), Octaviu Spencer (Zeldu) a Richarda Jenkinsa (Gilese). Všetci boli ochotní a natešení zo spolupráce.


- Guillermo del Toro bol inšpirovaný príbehom, ktorý napísala sama Sally Hawkins. Bol o žene, ktorá nevedela, že je morská panna. „Bolo krásne, že sme na rovnakej vlne. Opýtal som sa, či by som mohol použiť nápad s jazvami na krku, čo mi dovolila. Dovolila mi, aby som použil aj ďalší detail a to, že postava používala množstvo soli, aby mohla vydržať vo vani,“ povedal del Toro.


- Sally Hawkins absolvovala hodiny tanca, aby zvládla svoju rolu.





Režisér Guillermo del Toro


 


 

Odporúčam tiež knihu Podoba vody, ktorá vyšla aj v češtine, ale zoženiete ju aj v origináli - v angličtine. Príbeh je doplnený o krásne ilustrácie.


 

Zdroj: ČSFD.cz

Video: Searchlight Pictures



41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page