top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

POZRITE SI: Faunov labyrint - Guillermo del Toro




Guillermo del Toro je mexický režisér, autor, herec a bývalý maskérsky umelec so špeciálnymi efektmi. Najviac známy je pre filmy Faunov labyrint (2006) a Podoba vody (2017) - práve tento film získal cenu Akadémie v hlavných kategóriách: najlepšia réžia a najlepší film. Celkovo získal toto ocenenie v štyroch kategóriach.

Film Faunov labyrint tak isto získal okrem iných ocenení aj Oscara a to v kategóriach: kamera, výprava a make-up.


Keďže Guillermo del Toro patrí medzi mojich obľúbencov, rozhodla som pre výber z jeho filmov, ktoré odporúčam si pozrieť. Po filmoch Purpurový vrch (Crimson Peak) a Podoba vody (The Shape of Water), pokračujem filmom Faunov labyrint. :)


 



Žáner: Drama / Fantasy / Vojnnový / Mysteriózny

Výroba: Španielsko / Mexiko / USA

Rok: 2006

Dĺžka: 118 min.

Hrajú: Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Álex Angulo,...



  • Píše sa rok 1944 a dvanásťročná Ofélia ide so svojou tehotnou matkou cestuje za nevlastným otcom, frankistickým dôstojníkom, ktorý kdesi v horách na severe Španielska potlačuje zbytky republikánskeho povstania. Život vo vojenskej posádke ale neponúka Ofélií iba realitu poznamenanú bojom s povstalcami, všeobecným nedostatkom jedla a veľmi chladným vzťahom s otčimom – v neďalekom starodávnom labyrinte totiž stretne raz v noci starého fauna, ktorý jej prezradí, že je stratenou princeznou kedysi mocnej rozprávkovej ríše a súčasne poslednou nádejou na jej záchranu. Než sa ale opäť stretne so svojim kráľovským otcom, musí splniť niekoľko úloh. Fascinujúci a silný príbeh o tom, že vo svete detskej fantázie sa za život, česť a odvahu platí rovnaká cena ako vo svete dospelých.







HODNOTENIE:

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)


ČSFD hodnotenie: 81%

- 112. najobľúbenejší film







ZAUJÍMAVOSTI:


- Sergi Lopéz (kapitán Vidal) mal od Guillerma del Tora nariadené znížiť hlas o oktávu a hovoriť neutrálnym tónom, aby bola jeho postava hrozivejšia.


- Faun (Doug Jones) oslovuje Oféliu (Ivana Baquero) výrazom "vos". V španielčine sa toto oslovenie používa pre osoby, ktoré oslavujúci veľmi rešpektuje.


- Izba kapitána Vidala (Sergi López) vyzerá ako vnútro hodiniek jeho otca, čo podľa slov Guillerma del Tora má predstavovať jeho strápenú myseľ.


- Na faunov make-up bola väčšinou použitá latexová pena, jeho rohy vážili desať kíl.


- Režisér chcel do filmu zaradiť aj rozprávku o drakovi menom Varanium SIlex, ktorý stráži modrú ružu nesmrteľnosti. Z rozpočtových dôvodov sa od toho opustilo.


- Doug Jones (Faun) dostal e-mail od režiséra Del Tora, v ktorom bolo písané: „Vy musíte byť v tomto filme. Nikto iný nemôže hrať túto rolu, len vy."


- Pôvodne sa uvažovalo, že Faun bude vyzerať klasicky - napoly človek a napoly cap. Nakoniec sa režisér rozhodol pre podobu, kde bude mať koziu tvár a telo pokryté machom, vínnou révou a stromovou kôrou.


- Zvuky, ktoré vydávala obria žaba, mal na starosti sám Del Toro.


- Guillermo del Toro se vzdal svojho honorára i dodatočného podielu zo zisku, aby jeho film vôbec vznikol.


- Guillermo del Toro opakovane odmietol natočiť film v anglickom jazyku aj napriek tomu, že mu hollywoodsky producenti ponúkli na jeho realizáciu dvojnásobný rozpočet.


- Pri premietaní filmu sedel vedľa Guillerma del Tora samotný majster hororu Stephen King. Počas scény, kedy Oféliu (Ivana Baquero) naháňa bledé monštrum, sa podľa Del Torových slov King nervózne vrtel. Režisér tento zážitok neskôr prirovnal k víťazstvu v Oscaroch.


- Na festivale v Cannes si film vyslúžil 22-minutový potlesk.


- Anglické titulky k španielsky hovorenému filmu si napísal del Toro sám. Urobil to po negatívnych skúsenostiach s prekladom jeho predošlých neanglicky hovorených filmov, kedy bol preložený význam mnohokrát úplne iný ako v pôvodnom znení.


- Doug Jones bol jediný, kto nevedel po španielsky. Musel sa teda naučiť naspamäť celé pasáže v jazyku, ktorým nikdy nehovoril, a to nie len svojej postavy, ale i postavy Ofélie, aby vedel, kedy presne zareagovať.


- Guillermo del Toro je známy tým, že si celé notesy zaplňuje poznámkami, poznatkami a nákresmi, ktoré potom využíva vo filme. Zošit, do ktorého si dlhé roky zaznamenával všetky svoje poznámky k Faunovmu labyrintu, zabudol raz na zadnom sedadle taxíka. Keď to zistil, celý projekt už odpísal. Ibaže šofér taxíka si hodnotu svojho nálezu uvedomil, del Tora po čase na svoje vlastné náklady vyhľadal a zápisky mu vrátil. Del Toro to považoval za požehnanie a ešte viac ho to povzbudilo v snahe celý, mnoho rokov odkladaný projekt dotiahnuť do úspešného konca.




Režisér Guillermo del Toro so svojim faunom

 


 

Zdroj: ČSFD.cz

Foto: A TimeWarner company

Video: Filmy YouTube


44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page