top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

POČÚVAJTE: Pink Floyd - The Division Bell

Aktualizováno: 2. 8. 2020


Pink Floyd - The Division Bell 2LP

The Division Bell je štrnásty štúdiový album britskej rockovej skupiny Pink Floyd. Je to druhý štúdiový album, ktorý bol nahraný bez basgitaristu Rogera Watersa. Vydaný bol 30. marca, 1994 v Spojenom kráľovstve a 5. apríla, 1994 v USA. Nahrávaný bol v rôznych nahrávacích štúdiách vrátane súkromného nahrávacieho štúdia The Astoria, ktoré je umiestnené na plávajúcej lodi a patrí gitaristovi a spevákovi skupiny Pink Floyd Davidovi Gilmourovi.


Album sa dostal na prvé miesto rebríčkov vo Veľkej Británii, bol aj na vrchole rebríčka amerického Billboardu a udržal sa tam v apríli 1994 štyri týždne. Je to úspech v porovnaní s predchádzajúcim albumom skupiny Pink Floyd, A Momentary Lapse of Reason, ktorý dosiahol iba tretiu pozíciu.

The Division Bell získal zlato, platinu a dvojitú platinu v USA už v júni 1994 a trojitú platinu v januári 1999. Meno albumu vybral Douglas Adams z textu skladby „High Hopes“.


David Gilmour uviedol, že hudba a text tohto albumu sú v rovnováhe. Atmosféra albumu je zvukovo podobná albumom Meddle alebo Obscured by Clouds s odvážnejšími a tvrdšími tónmi albumov Animals a The Wall. David Gilmour a Richard Wright sa zhodujú v tom, že podľa nich je tento album najlepší od roku 1975, keď vydali album Wish You Were Here.

Skladba „Marooned“ z tohto albumu je zatiaľ jedinou skladbou skupiny Pink Floyd, ktorá získala Grammy. Bolo to v kategórii pre najlepšie rockové inštrumentálne výkony.





The Division Bell je prezentovaný ako protiklad k albumu The Wall, ktorý je o izolácii jednotlivca voči spoločnosti, zatiaľ čo album The Division Bell je o udržiavaní kontaktu s ľudstvom.

Skladby ako „What Do You Want from Me“, „A Great Day for Freedom“ a „Take It Back“ sú predovšetkým zamerané na problémy komunikácie vo vzťahoch, zatiaľ čo skladba „Keep Talking“ je viac o dôležitosti udržiavania dialógu a nebezpečí z vytvárania podmienok pre izolovanie jednotlivca. „Poles Apart“ sa javí ako opis roztrieštenia rodinných alebo priateľských vzťahov.


Autorkou textov väčšiny skladieb na tomto albume je súčasná manželka Davida Gilmoura, Polly Samson.

Aj keď by sa dali niektoré skladby interpretovať ako osobné vyjadrenia k vzťahom medzi členmi skupiny Pink Floyd, špeciálne medzi Watersom a Gilmourom, David popiera, že by inšpiráciou albumu bola táto téma.





Obal je dielom dlhodobého spolupracovníka a autora väčšiny obalov albumov skupiny Storma Thorgersona. Zobrazuje skulptúry dvoch oceľových hláv, vysokých vyše troch metrov a vážiacich okolo 1 500 kg.

Boli položené v poli v Cambridgeshire a fotografované za rôzneho počasia, pod rôznymi osvetleniami vyše dvoch týždňov. Niekde sú aj vizuálne efekty ako osvetlenia medzi nimi, v pozadí s katedrálou Ely, alebo svetlá z automobilov na stĺpoch, ktoré svietia medzi ústami skulptúr.




Zoznam skladieb


  • „Cluster One“ (inštrumentálna) - 4:24

  • „What Do You Want from Me“  - 4:21

  • „Poles Apart“ - 7:04

  • „Marooned“ (inštrumentálna) - 5:29

  • „A Great Day for Freedom“  - 4:17

  • „Wearing the Inside Out“ - 7:28

  • „Take It Back“ - 6:12

  • „Coming Back to Life“ - 6:19

  • „Keep Talking“  - 6:11

  • „Lost for Words“  - 5:14

  • „High Hopes“ - 8:31


HODNOTENIE:

⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)




 

Pink Floyd bola britská skupina považovaná za priekopníka psychedelického, neskôr progresívneho rocku známa svojimi experimentami so zvukom, koncepčne ladenými hudobnými projektami, zaujímavými obalmi albumov a pompéznymi živými vystúpeniami. Členovia kapely pochádzajú z Cambridge. Niektoré skladby z ich tvorby sú ovplyvnené atmosférou krajiny ich detstva stráveného v okolí Grantchester Meadows.


 

Autor & Foto: Luci ▪ Č. Life & Style ▪ Blog

Video: Pink Floyd



44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page